Indijska prijestolnica guši se u zagađenju; obustavlja se rad termoelektrana, na gradilištima…

Škole i gradilišta zatvoreni su u ponedjeljak u New Delhiju dok se glavni grad Indije guši već tjedan dana u izmaglici od zagađenja koje predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje.

Razine zagađenja probile su gornju granicu zadnjih dana zbog dima od paljenja slame na okolnim poljima, ispušnih plinova vozila i tvornica, zajedno s padom temperatura.

Zbog zahlađenja, onečišćujuće tvari ne razilaze se i grad je prekriven zagušljivim oblakom.

Iako je kvaliteta zraka u Delhiju izrazito loša, pogoršala se zadnjih godina dosegnuvši posebno opasne razine ove jeseni.

Već nekoliko dana američko veleposlanstvo, opremljeno prilagođenim senzorima, izvješćuje o razini zagađenja opasnoj za organizam, čak i za osobe dobra zdravlja.

U ponedjeljak ujutro zabilježilo je stopu finih čestica PM 2.5, posebno škodljivih jer su dovoljno sićušne da uđu u krvni sustav i pluća, od 778 mikrograma na prostorni metar zraka, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni prosjek od 25.

Optužena za nedjelovanje, vlada Delhija najavila je u nedjelju zatvaranje škola na tri dana, zabranu rada gradilištima na pet dana kao i privremeni prekid rada važne termoelektrane.

(Agencije)

You may also like