Indija želi privući više stranih turista, pa i iz Hrvatske

Indija, jedna od najvećih zemalja svijeta s 1,5 milijardi stanovnika i iznimno bogatom kulturom, poviješću, gastronomijom, razvijenim gospodarstvom i turističkom industrijom, želi privući više od sadašnjih oko 11 milijuna stranih turista, pa tako i iz Hrvatske.

Istaknuto je to uz ostalo na predstavljanju indijske turističke i druge ponude krajem ovog tjedna u Zagrebu, koje je u organizaciji Veleposlanstva Indije u hotelu Sheraton okupilo 60-ak predstavnika hrvatskih turističkih agencija, hotelijera i drugih postojećih i potencijalnih partnera indijskog turizma.

Prezentaciju indijske turističke ponude, s naglaskom na njezinu različitost i bogatstvo, održao je asistent direktora ureda Indijske turističke organizacije u Frankfurtu Jitendra Jadhav, napominjući da su u zadnjih par godina krenuli s jačom promocijom pod sloganom “Incredible India” po europskim zemljama, ali i šire u svijetu, sa ciljem privlačenja više stranih turista.

“Indija nudi različitu i bogatu ponudu turističkih proizvoda za cijelu godinu, od lokalne kulture i tradicije, do luksuznih hotela i obiteljskog smještaja, povijesnih tvrđava, hramova, pustinjskog, gradskog, sportskog i ski turizma, ruralnog, adrenalinskog, shoping, gastro, kongresnog i sve više i zdravstvenog turizma, u čemu smo i rastuća destinacija u svijetu”, naglasio je Jadhav.

Spomenuo je i da u Indiji postoji dobro razvijena prometna mreža, od zračnog povezivanja do onog sa luksuznim i planinskim vlakovima te drugim vrstama prijevoza koji olakšavaju putovanje po zemlji, a naglasio je i da Indija do 2020. želi postati treće najveće avio-tržište u svijetu.

Poziv Hrvatskoj na suradnju i putovanja u Indiju

Indijski veleposlanik u Hrvatskoj Sandeep Kumar kazao je da Indija čini sve što može kako bi olakšala dolazak stranih turista u zemlju, što zbog viza često nije jednostavno. Stoga rade na načinima da se olakša i ubrza njihovo izdavanje, od kojih je jedan i izravno javljanje u veleposlanstva, koja vize rješavaju što brže mogu.

“Vize možda za neke predstavljaju problem, no činimo sve po tom pitanju, pa se tako sada u Hrvatskoj na te vize čeka oko dva dana odnosno dan manje nego prije. Pozivam sve koje zanima turistička suradnja s indijskim partnerima, kao i građane koji žele putovati u Indiju da nam se jave u Veleposlanstvo i pomoći ćemo im”, poručio je Kumar.

Naglasio je i da je Indija vrlo sigurna i čista zemlja, mada ima i drugačijih mišljenja, kao i da su njezini ljudi iznimno gostoljubivi domaćini. No, istaknuo je i da svatko tko putuje u Indiju treba biti, kako je kazao “otvorenog uma i ne očekivati ono što ima u svojoj zemlji, jer je tamo sve drugačije, što je u konačnici i smisao putovanja – otkriti i doživjeti nešto novo”.

Za hrvatsko tržište je istaknuo da nije ništa manje važno za indijski turizam nego bilo koje drugo iz Europe i svijeta. Iako još relativno mali broj hrvatskih građana putuje u tu zemlju poslom ili turistički, vjeruje da će se to poboljšati u idućim godinama uslijed jačanja gospodarske suradnje, turističke promocije, ali i standarda hrvatskih građana.

Indija nije jeftina, ali je poput Hrvatske još povoljnija od mnogih zemalja

“Indija više nije jeftina zemlja, kao što više nije ni Hrvatska, mada se i od nas i od vas to još na nekim stranim tržištima očekuje, ali ipak smo nešto povoljniji po cijenama ponude i usluga nego neke druge zemlje, pogotovo u Europi i Amerikama”, kazao je Kumar.

Čestitao je Hrvatskoj na turističkim rezultatima i rastućoj popularnosti u svijetu, koju smatra potpuno opravdanom s obzirom na ljepote zemlje i gostoljubivost, kao i na svakogodišnjem porastu dolazaka i noćenja indijskih turista. Oni tek otkrivaju Hrvatsku kazao je i dodao da bi ih moglo biti i više da se Hrvatska češće i više promovira na indijskom tržištu.

Iz Indije je u Hrvatsku ove godine, po podacima iz eVisitora, u prvih devet mjeseci došlo 29,6 tisuća turista ili oko 10 tisuća više nego lani, a ostvarilli su 69,4 tisuće noćenja ili oko 30 tisuća više nego lani.

Takve su brojke i Kumar i Pave Župan Rusković, konzultantica i bivša ministrica turizma, koja je bila na predstavljanju, ocijenili iznimno dobrim, pri čemu je ona kazala da vjeruje da će brojke biti i bolje s vremenom, čemu bi mogla pomoći i suradnja o kojoj, kako je istaknula, pregovaraju Croatia Airlines i Air India za lakše, a moguće i povoljnije letove, između dvije zemlje.

“Indija je izuzetno potentno turističko tržište u oba smjera, i za dolaske njihovih turista i za odlaske drugih kod njih, no zadnji put jaču promociju tamo smo imali daleke 2003. i nije čudo da nas Indijci još slabo poznaju, pogotovo što je to mlada nacija, s prosjekom godina stanovništva oko 30. Šteta je i ako se o Indiji još misli kao ‘šporkoj’ i nesigurnoj zemlji jer to nije tako, a ne treba zanemariti ni činjenicu da u informatici i općenito ICT tehnologijama postaju jedna od jačih zemalja svijeta i to sigurno donosi i mogućnosti njihove veće potrošnje na putovanjima”, poručila je Župan Rusković.

(Hina)

You may also like

0 comments