Indija otkrila veliko nalazište zlata

Tri tisuće tona
Indija je objavila da je u saveznoj državi Uttar Pradesh otkrila nalazišta zlata iako su rezerve po svemu sudeći manje no što je početno procijenjeno.

Savezne i lokalne vlasti otkrile su tragove zlata u okrugu Sunbhadra na sjeveru Uttara Pradesha, nakon više od 10 godina traganja, objavio je u subotu čelnik odjela za rudarstvo te savezne zemlje Roshan Jacob.

Na dva su područja u toj regiji pronađene oko tri tisuće tona zlatne rudače, izjavio je Jacob za Reuters, dodajući da koncentracija zlata u tom području iznosi oko tri grama po toni rude.

Istoga su dana Iz Geološkog zavoda Indije (GSI) upozorili da nalazišta možda sadrže samo oko 160 kilograma zlata. “GSI-eve procjene ne pokazuju tako veliko nalazište”, poručili su, aludirajući na prve procjene.

Indija je drugi potrošač zlata u svijetu a tu je poziciju stekla zahvaljujući raširenoj upotrebi plemenitog metala u proizvodnji nakita, ali i u vjerskim ceremonijama i raskošnim vjenčanjima.

Godišnje se u toj azijskoj zemlji vadi između dvije do tri tone zlata, što nije dovoljno da podmiri ogromna potražnja. Stoga je Indija gotovo u potpunosti okrenuta uvozu – u proteklih 10 godina u prosjeku je uvozila 843 tone zlata godišnje.

U 2019. vrijednost uvoza premašila je 31 milijardu dolara, što je zlatu osiguralo drugu poziciju na ljestvici najskupljih uvezenih sirovina, nakon sirove nafte.

Vlasti su u više navrata razmatrale plan oživljavanja gomile rudnika zlata iz kolonijalnih vremena u saveznoj državi Karnataka, ali su od toga odustale zbog procjena o niskoj proizvodnji i visokim troškovima.

Cijena unce zlata poskočila je prošlog tjedna na međunarodnim tržištima oko četiri posto, na 1.648 dolara, budući da je ulagače prestašila epidemija koronavirusa u Kini pa su se okrenuli sigurnoj imovini. Danas je dosegnula najvišu razinu u sedam godina, od 1.678,58 dolara.

You may also like

0 comments