Indexi na Wall Streetu blizu novih rekorda

 Na Wall Streetu su i u utorak, drugi dan zaredom, svi najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, a najviše su porasle cijene dionica automobilskih proizvođača nakon podataka o rastu prodaje vozila. 

Dow Jones ojačao je 0,37 posto, na 22.641 bod, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.534 boda, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 6.531 bod.

Na najvećoj svjetskoj burzi i dalje vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju poreznoj reformi i jer svi makroekonomski podaci ukazuju na stabilan rast gospodarstva.

Jučer je objavljeno da su svi najveći proizvođači automobila u rujnu u SAD-u zabilježili rast prodaje, što pokazuje da jača potrošnja Amerikanaca.

Zahvaljujući tome, cijena dionice General Motorsa skočila je više od 3, a Forda više od 2 posto. Snažno su porasle i cijene dionica zrakoplovnih kompanija nakon podatka da je u prošlom mjesecu znatno porastao prijevoz tereta. Time je nastavljen niz pokazatelja da američko gospodarstva nastavlja stabilno rasti, pa na tržištu vlada uvjerenje da mu povećanje kamata ne bi naštetilo.

A moguće povećanje kamata američke središnje banke u prosincu, već treći put u ovoj godini, pozitivno utječe na financijski sektor, koji već danima jača.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate. “Vidimo neke pomake prema sektorima koji su osjetljivi na kretanja u gospodarstvu, što pokazuje da ulagače potiču povoljni gospodarski pokazatelji”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Uz to, ulagači se pripremaju za sezonu objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje, koja počinje uskoro. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u proteklom kvartalu porasle za 5,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su u drugom tromjesečju zabilježile rast veći od 12 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 7.468 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 5.367 bodova.

You may also like

0 comments