Home Geopolitika Indetifikacija žrtava trgovine ljudima izazov je za Hrvatsku

Indetifikacija žrtava trgovine ljudima izazov je za Hrvatsku

by Agencije

Skupina stručnjaka akcije protiv trgovine ljudima (GRETA) Vijeća Europe u četvrtak je u svom novom izvješću pohvalila Hrvatsku jer nastavlja razvijati pravni okvir za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu žrtava, ali i ukazuje na potrebu “proaktivnog” identificiranja žrtava trgovine ljudima i učinkovitijeg prepoznavanja mogućih žrtava među sve većim brojem migranata, azilanata i maloljetnika bez roditeljske pratnje.

Izvješće GRETA-e, dio drugog evaluacijskog kruga Konvencije za akciju protiv trgovine ljudima Vijeća Europe, dolazi nekoliko dana nakon što je Europol upozorio da je najmanje 10.000 izbjegličke djece bez pratnje roditelja ili skrbnika nestalo nakon dolaska u Europu.

“Hrvatska nastavlja razvijati pravni okvir za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu žrtava, ali potrebne su i dodatne aktivnosti”, piše u izvješću i dodaje da je GRETA zabrinuta činjenicom da se žrtve trgovine ljudima ne identificiraju “proaktivno”.

“Stručnjaci VE-a stoga pozivaju hrvatske vlasti da osnaže djelovanje na području socijalnog rada kako bi se uočile žrtve seksualnog iskorištavanja, posebice u turističkim odredištima, i da pojačaju ulogu inspektora rada u rizičnim sektorima poput poljoprivrede i građevine”, stoji u izvješću.

U njemu se nadalje ističe važnost identifikacije djece žrtava trgovine ljudima i nužnost “učinkovitijeg prepoznavanja mogućih žrtava među sve većim brojem migranata, azilanata i maloljetnika bez roditeljske pratnje”.

Posebice se izražava zabrinutost jer djeca bez roditeljske pratnje često nestaju iz prihvatnih centara za azilante i GRETA poziva Hrvatsku da pojača napore kako bi se takvi slučajevi spriječili.

“S obzirom na najnovija izvješća o velikom broju nestale izbjegličke djece bez roditeljske pratnje, identifikacija djece žrtava postala je jedan od prioriteta diljem Europe”, kazao je glavni tajnik VE-a Thorbjorn Jagland.

Europol je zadnjeg dana siječnja objavio da raspolaže dokazima koji upućuju da su neka djeca izbjeglica bez roditeljske pratnje završila kao seksualno roblje.

“U proteklih 18 mjeseci razvila se kriminalna infrastruktura kako bi se okoristila priljevom migranata. U Njemačkoj i Mađarskoj otvoreni su zatvori u kojima je velika većina uhićenih završila zbog kaznenih djela povezanih s migrantskom krizom”, kazao je dužnosnik Europol-a Brian Donald.

Pojasnio je da Europol bilježi vrlo uznemiravajući fenomen u kojemu se organizirane bande koje krijumčare migrante u EU potom pretvaraju u zločinačke udruge za krijumčarenje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i porobljavanja, a posebno je, kako tvrdi, zabrinute za zemlje tzv. balkanske rute koje se susreću s golemim brojem migrantske djece koja nisu u pratnji roditelja i traže pomoć jer se s tim suočavaju svakodnevno.

Prema podacima udruge “Save the Children”, procjenjuje se da je prošle godine u Europu ušlo 26.000 maloljetnika bez pratnje. Europol prema raspoloživim podacima vjeruje da su od milijun ljudi koji su prošle godine ušli u Europu, njih 27 posto maloljetnici.

GRETA u svom izvješću također naglašava da bi pristup mjerama pomoći žrtvama trgovine ljudima, kao i odšteti, trebale imati sve žrtve, bez obzira na spol, nacionalnost ili prebivališni status te poziva na bolje provođenje istraga i sudskih progona u slučajevima trgovine ljudima kako bi bilo i više osuđujućih presuda.

Stručnjaci smatraju da bi Hrvatska trebala razmotriti i mogućnost uspostave nezavisnog nacionalnog izvjestitelja ili imenovanja nekog drugog organizacijskog entiteta u cilju učinkovitog nadzora aktivnosti državnih institucija u borbi protiv trgovine ljudima.

Related Posts