Indeksi u porastu unatoč jačanju inflacije

FED će ponovno povećati kamatne stope?

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da jačanje inflacijskih pritisaka nije toliko snažno da bi američka središnja banka već u rujnu ponovno povećala kamatne stope.

Jučer objavljeno izvješće pokazalo je da su proizvođačke cijene u kolovozu u SAD-u porasle više nego što se očekivalo, za 0,7 posto na mjesečnoj i 1,6 posto na godišnjoj razini.

Ti su podaci, kao i oni objavljeni dan prije o rastu potrošačkih cijena, pokazali da su u kolovozu inflacijski pritisci ponešto ojačali.

No, to nije uznemirilo ulagače jer je na tržištu prevladala teza da to nije toliko snažan rast inflacije da bi američka središnja banka već u rujnu dodatno povećala kamatne stope.

Uz to, ostali makroekonomski podaci, kao što su oni o rastu potrošnje na malo i blagom rastu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima, pokazali su da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo izbjeći recesiju.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 97 posto izgleda da će Fed na sjednici u rujnu ostaviti kamate nepromijenjene. Osim toga, postoji 67 posto izgleda da ih neće povećati ni u studenome.

Nakon jučerašnjeg rasta, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine oko 17, a Nasdaq indeks oko 33 posto.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle drugi dan zaredom, nakon što je jučer Europska središnja banka (ECB) signalizirala da je možda kraj zaoštravanja monetarne politike.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirnije trgovanje nego dan prije, kada je, zahvaljujući trgovanju dionicama Atlantske plovidbe i HT-a, promet snažno porastao, dok su Crobex indeksi na putu još jednog tjednog dobitka.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine i jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Cijene su nafte, pak, porasle na nove najviše razine u ovoj godini. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,90 posto, na 94,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,01 posto, na 91,05 dolara.

You may also like