Indeksi svjetskih burzi u medvjeđem tržištu

Posljedice
Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, kao i na drugim svjetskim tržištima, jer zbog oštrog pada cijena nafte i širenja koronavirusa u svijetu ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital

Užurbano povlačenje ulagača iz rizičnijih investicija posljedica je oštrog pada cijena nafte i strahovanja od gospodarskih šteta zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu. Pritom su jutros najviše pale cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru.

Saudijska Arabija zaprepastila je jutros tržišta odlukom o smanjenju svoje prodajne cijene nafte za sve kupce za 6 do 8 dolara, čime je započela cjenovni rat s Rusijom. Zbog toga je cijena barela na londonskom tržištu potonula oko 25 posto, na 33,90 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula 27 posto, na 33,16 dolara.

Rano jutros bile su u minusu i više od 30 posto, a tako oštar dnevni pad cijena ‘crnog zlata’ nije zabilježen još od siječnja 1991. godine, kada je započeo prvi Zaljevski rat i kada su cijene potonule 33 posto.

Drastičan pad cijena nafte na najniže razine od 2016. godine posljedica je odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje.

Tržišta dionica su pod pritiskom i zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu. Broj zaraženih u otprilike 100 zemalja svijeta popeo se na više od 107.000, pri čemu se broj umrlih približava granici od 4.000.

U Italiji dramatično raste broj mrtvih i zaraženih, pa je u nedjelju uvedena karantene u Lombardiji i drugim sjevernim regijama u nastojanju da se uspori širenje virusa. To je samo jedan od primjera koji pokazuje da bi gospodarske štete od koronavirusa mogle biti veće nego što se još nedavno očekivalo.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 4,4 posto, što je njegov najveći dnevni pad od kolovoza 2015. godine. Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi potonuli više od 7 posto, što je posljedica prelijevanja negativnog raspoloženja sa svjetskih burzi .

You may also like

0 comments