Indeksi stagniraju, oprez na burzama

 Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago pao jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, dok su podršku tržištu pružili dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva.
Dow Jones ojačao je 5 bodova ili 0,02 posto, na 23.930 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 posto, na 2.629 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 7.088 bodova.

Nakon niza boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća najvećih američkih kompanija, jučer je zaredalo nekoliko podbačaja zbog čega se S&P 500 indeks našao pod pritiskom.

Zbog slabih rezultata, cijena dionice distributera lijekova Cardinal Healtha potonula je više od 20 posto, dok je dionica osiguravajućeg društva American International Group (AIG) pojeftinila više od 5 posto.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 25 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 18,4 posto.

Tako bi u ovoj sezoni mogao biti zabilježen najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

Unatoč tome, ulagači su suzdržani jer su zarade možda dosegnule svoj vrhunac.

„Dobre vijesti su loše vijesti. S obzirom na ovakvu situaciju, trenutno doista nema ničega što bi podržalo daljnji rast cijena dionica”, kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

Jučer su objavljeni i dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva. Broj Amerikanaca koji dobivaju pomoć zbog nezaposlenosti pao je na najnižu razinu od 1973. godine, trgovinski deficit SAD-a smanjio se po prvi put u sedam mjeseci, dok su tvorničke narudžbe u ožujku porasle.

Ipak, ulagači su oprezni jer su podaci za prvo tromjesečje pokazali da se rast američkog gospodarstva usporio, dok je središnja banka jučer poručila da se inflacija približila ciljanoj razini od 2 posto i da se može očekivati daljnje postupno povećanje kamata.

Stoga se ulagači plaše da bi povećanje kamata moglo izazvati usporavanje rasta gospodarstva. „To sprječava tržište da pozitivnije reagira na dobre poslovne rezultate kompanija”, kaže Anwiti Bahuguna iz fonda Columbia Threadneedle Investments.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,54 posto, na 7.502 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,88 posto, na 12.690 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.501 bod. Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno, nakon jučerašnje slabe izvedbe na Wall Streetu, jer ulagači ne žele previše riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

You may also like