Indeksi stagniraju, cijene nafte rastu

Burze
Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon što je dan prije američka središnja banka smanjila kamatne stope i ostavila otvoren prostor za daljnje rezove ako se rast gospodarstva dodatno uspori.

Podršku tržištu pruža nada ulagača da bi Fed mogao dodatno smanjiti ključne kamatne stope, nakon što ih je u srijedu, po drugi put ove godine, srezao za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto. Premda je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da su gospodarski izgledi povoljni i da se radi o smanjenju kamata samo zbog predostrožnosti, poručio je i da bi središnja banka mogla dodatno smanjiti kamate ako se rast gospodarstva nastavi usporavati.

Sve ovisi o budućim gospodarskim pokazateljima, poručio je predsjednik Feda. Ulagači se, također, nadaju da bi početkom listopada, kada je zakazan nastavak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, mogao biti postignut napredak po pitanjima koja već više od godinu dana predstavljaju kamen spoticanja između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Nedavni ustupci jedne i druge strane ublažili su tenzije i potaknuli nada da bi nekakav dogovor, barem djelomični, mogao biti postignut. Upravo zbog tenzija između SAD-a i Kine u kolovozu su cijene dionica na Wall Streetu znatno pale, no u rujnu su se, zahvaljujući smanjenju kamata Feda i popuštanju trgovinskih napetosti, indeksi oporavili, pa je S&P 500 sada od rekordne razine, dosegnute krajem srpnja, udaljen manje od 1 posto. Od početka godine na dobitku je, pak, gotovo 20 posto.

Nakon što su posljednjih dana izgubile veliki dio dobitaka od početka tjedna, cijene su nafte jutros osjetno porasle jer ne popuštaju napetosti između Saudijske Arabije i Irana izazvane napadima dronovima na saudijska naftna postrojenja prošloga vikenda. Jutros je cijena barela nafte na američkom tržištu porasla 1,1 posto, na 58,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 64,90 dolara.

You may also like