Indeksi snažno porasli tijekom studenoga

Godišnji rekordi

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli i tako završili studeni s najvećim mjesečnim rastom u više od godinu dana. U cijelom studenom Dow Jones porastao je 8,8 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od listopada prošle godine.

To se zahvaljuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Uz to, američko gospodarstvo stabilno raste, pa se procjenjuje da će izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je središnja banka vjerojatno završila ciklus povećanja kamata.

No, ovisno o kretanju inflacije, kamate bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se očekuje.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi smanjivati kamate već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer ulagači vjeruju da će Europska središnja banka uskoro početi smanjivati kamatne stope, s obzirom da inflacija popušta.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks, koji je na putu znatnog tjednog dobitka, mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama u petak burzovni indeksi blago pali jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon snažnog skoka cijena dionica u studenom, dok je dolar ojačao prema košarici valuta.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg znatnog pada. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,12 posto, na 80,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,05 posto, na 76,05 dolara.

You may also like