Indeksi porasli, najveći dobitnik energetski sektor

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio prošlotjednih gubitaka, jer se ulagači nadaju ostanku Britanije u Europskoj uniji.

Dow Jones ojačao je 0,73 posto, na 17.804 boda, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, na 2.083 boda, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 4.837 bodova. Prošloga su tjedna ti indeksi pali više od 1 posto jer su ankete pokazivale da vode zagovornici izlaska Britanije iz EU, a to bi dovelo do poremećaja na financijskim tržištima i naštetilo ionako krhkom oporavku gospodarstva.

Međutim, posljednje ankete pokazuju da uoči referenduma 23. lipnja raste broj zagovornika ostanka Britanije u EU, što je jučer izazvalo snažan rast cijena dionica na svjetskim burzama, pa tako i Wall Streetu. “Tržište se pozicionira za ostanak britanije u EU, trenutačno se vidi popuštanje straha i nesigurnosti. Međutim, do četvrtka je još dosta vremena, pa bi svaka naznaka jačanja zagovornika ′Brexita′ mogla promijeniti smjer tržišta”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Zahvaljujući nadi u ostanak Britanije u EU, jučer su porasle cijene dionica u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je među dobitnicima bio i energetski sektor.Cijene su nafte, naime, nakon prošlotjednog pada za više od 2 posto, jučer nadoknadile sve te gubitke.

Na američkom je tržištu cijena barela skočila 3 posto, na 49,96 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio oko 3 posto, na 50,65 dolara. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,04 posto, na 6.204 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,43 posto, na 9.962 boda, a pariški CAC 3,50 posto, na 4.340 bodova.

You may also like