Indeksi napustili rekordne razine

Izvješće Reutersa
Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago skliznuo s najviše razine u povijesti, nakon vijesti da parcijalni trgovinski dogovor između SAD-a i Kine možda neće biti postignut u zadanom roku i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Ulagače je pokolebalo izvješće Reutersa, koje se poziva na izvore iz američke vlade, da se pregovori između SAD-a i Kine nastavljaju, ali da parcijalni trgovinski dogovor možda neće biti završen u zadanom roku, do sastanka predsjednika SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping idućega mjeseca u Čileu.

Prethodnih dana tržište je raslo zbog optimističnih Trumpovih izjava da bi taj dogovor mogao biti postignut i prije nego što je zacrtano, što je potaknulo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji traje već više od 15 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Ulagače su jučer razočarali i slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim, Alphabeta, krovne kompanije Googlea, čija je cijena pala više od 2 posto.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 1,9 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine. Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka na sjednici u srijedu smanjiti ključne kamatne stope već treći put ove godine za 0,25 postotnih bodova, što bi trebalo podržati najveće svjetsko gospodarstvo, čiji se rast u posljednje vrijeme usporava.

I dok se čekaju odluke i poruke Feda, na valutnim se tržištima trguje oprezno, pri čemu je dolar blago oslabio. Američka je valuta oslabila i prema europskoj. Cijene su nafte, pak, pale. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,47 posto, na 55,28 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,19 posto, na 61,47 dolara.

You may also like

0 comments