Home Energetika INAŠ odbio smijeniti povjerenike u Rafineriji

INAŠ odbio smijeniti povjerenike u Rafineriji

by Agencije

Povjerenici sindikata INAŠ u sisačkoj rafineriji odbili su odluku sindikata o opozivu Predraga Sekulića, čelnika Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, s funkcije izvršnog sindikalnog povjerenika, te smjenu i izbacivanje iz sindikata glavnog povjerenika za rafineriju Merlina Korena.

Na zajedničkoj sjednici Sindikalne grupe Rafinerije nafte Sisak i Sindikalne grupe Poslovna jednica Sisak povjerenici su jednoglasno odbili takvu odluku sindikalnog čelništva, ističući kako su sindikalne dužnosnike izabrali glasovanjem na svojim tijelima, sukladno važećem Statutu, pa ih samo oni mogu i opozvati.

Sindikalno vodstvo optužuju da “klasičnom čistkom koja podsjeća na neka prošla vremena” želi ušutkati dokazane borce za radnička prava i dati prostor poslušnicima koji će bespogovorno izvršavati naloge, vrlo često suprotne interesima radnika. “Također smatramo da se ovim potezom naše kolege stvalja na pladanj poslodavcu, zbog njihovih ranijih iskrenih istupa u zaštiti prava radnika Ine d.d. Zahtijevamo hitno povlačenje sporne odluke i poštivanje volje radnika, u protivnom smo spremni svi odstupiti sa svojih funkcija”, stoji u priopćenju povjerenika dviju sindikalnih grupa INAŠ-a.

Predsjednica Sindikata INAŠ Maja Rilović izjavila je Hini da su odluke o opozivu i isključenju iz sindikata donijete zbog Sekulićevog i Korenovog djelovanja suprotno odlukama Izvršnog i Glavnog povjereništva INAŠ-a, a protiv interesa i referendumom iskazane volje radnika maloprodaje. Osim toga, dodala je, Koren je u javnim nastupima i putem društvenih mreža grubo vrijeđao dostojanstvo i ugled sindikata, kao i članove tijela sindikata.

Ta situacija nije vezana uz Rafineriju Sisak nego uz maloprodaju, pa tim više čudi da se sindikalna grupa Rafinerije Sisak, kao i njezini predstavnici Sekulić i Koren uključuju suprotno volji radnika maloprodaje i odluci sindikalnih tijela, kaže Rilović. Najavila je kako će razmotriti zahtjev za povlačenjem odluke o smjeni, ali ističe da sindikat ne može dopustiti da se volja radnika i odluke povjereništva unutar jedne sindikalne grupe tumače na različite načine.

Related Posts