INA započela veliki seizmički projekt

Ugovor s vladom
INA je u ožujku ove godine potpisala s Vladom Republike Hrvatske Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DRAVA-03.

Time je kompanija ostvarila mogućnost istraživanja potencijalnih ugljikovodika na područjima Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije. Istražni prostor prostire se na ukupnoj površini od 2.548 km2, a nalazi se u neposrednoj blizini uz Inina postojeća i najveća eksploatacijska polja nafte i plina u Slavoniji. Prve istražne aktivnosti na spomenutom istražnom prostoru podrazumijevaju snimanje 3D seizmičkih podataka na dva poligona – Crnac zapad i Virovitica jug, ukupne površine 600 km2.

Pripreme za seizmičke aktivnosti na terenu, odnosno na prvom poligonu Crnac zapad koji se prostire na 400 km2 površine i nalazi uz eksploatacijska polja Kučanci-Kapelna, Crnac i Bokšić-Klokočevci, su u tijeku. Sama realizacija seizmičkog snimanja trajat će od rujna do prosinca 2020. godine. Ovaj je projekt najveći ikad po opsegu seizmičkih aktivnosti snimljenih u Hrvatskoj. Još jedna njegova specifičnost jest i ta što se snimanje provodi najmodernijim metodama koje uključuju korištenje bežične opreme, čime se smanjuje utjecaj na okoliš. Osim toga, mjerenja su projektirana tako da omoguće visoku rezoluciju snimljenih podataka, a time i bolju iluminaciju podzemnih geoloških struktura. Također, istražne aktivnosti se provode uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a poseban pravilnik i zaštitne mjere su uspostavljene između Ine, izvođača radova i lokalne epidemiološke službe.

Upravo uz pomoć visoko kvalitetnog snimanja 3D seizmičkih podataka, njihovom obradom te interpretacijom u stručnim timovima Inine Geologije i geofizike, iz kompanije poručuju kako očekuju izdvajanje novih prospekata i lokacija za daljnje aktivnosti istražnog bušenja.
Hrvatska i dalje ostaje najvažnije tržište u sklopu aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina, objašnjava Tvrtko Perković, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina: „Naš je cilj obnoviti rezerve i zadržati proizvodnju na današnjim razinama, a zadovoljstvo nam je što ćemo priliku za to imati i u Hrvatskoj. Od dobrih rezultata koje INA može ostvariti, koristi će biti za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, ali i lokalne zajednice.“

Osim istražnog područja DR-03, INA je s Vladom RH proljetos potpisala dodatna dva Ugovora o istraživanju i podjeli proizvodnje na kopnu, čime je dobila istražna prava na istražnim područjima SZH-01 i DI-14. S tri nova istražna područja, te uz istražno područje DR-02 koje je Ini dodijeljeno 2016., kompanija je povećala svoj ukupni istražni prostor u Republici Hrvatskoj te on sada iznosi gotovo 8.400 km2. U posljednje tri i pol godine INA je ispunila sve preuzete obaveze na istražnom području DRAVA-02 te je u istražne aktivnosti uložila oko 100 milijuna kuna. Kompanija je lani na tom području kod mjesta Severovci nedaleko od Molvi prijavila komercijalno otkriće plina od ukupno 53.000 m³ na dan. Riječ je o istražnoj bušotini Severovci-1 dubine od 3.410 m koja se nalazi u blizini Ininih eksploatacijskih polja Molve, Kalinovac i Ferdinandovac.

Osim u istraživanje potencijalnih novih nalazišta ugljikovodika, INA kontinuirano ulaže i u tehnologije i procese kojima se osigurava povećanje domaće proizvodnje. Primjerice koristi se tehnologija EOR (engl. Enhanced Oil Recovery) koja podrazumijeva naizmjenično utiskivanje ugljikovog dioksida (CO2) i vode pod zemlju, a koja se u Ini primjenjuje na zrelim poljima Ivanić i Žutica već šestu godinu za redom.

Na spomenutim poljima uz pomoć ove tehnologije, kompanija je povećala dnevnu proizvodnju ugljikovodika za gotovo tri puta te se ona vratila na razinu proizvodnje iz 2000. godine. Ukupno je proizvedeno dodatnih 1 milijun BOE nafte i plina. Inin EOR je uistinu multidisciplinarni projekt, jer je na njemu od samih početaka sudjelovao velik broj stručnjaka iz širokog spektra disciplina Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, ali i cijele kompanije. Iako je primarni cilj EOR-a povećanje iscrpka nafte, jednako tako je važan i sekundarni cilj – trajno skladištenje CO2 pod zemljom, umjesto da se ispušta u atmosferu.

„INA i dalje ostaje predvodnik novih istraživanja nafte i plina u Hrvatskoj. Imamo nove koncesijske blokove u Hrvatskoj, očekujemo nove aktivnosti u inozemstvu, prije svega Egiptu te vjerujem da ćemo s našim timom vrhunskih stručnjaka ostvariti uspješne rezultate“, zaključio je Tvrtko Perković.

You may also like

0 comments