INA uvodi financijske krizne mjere

Kriza
Iz Ine su u utorak priopćili da su zbog kretanja na tržištu, koja uključuju pad cijena nafte, uvođenje mjera protiv koronavirusa i pad potražnje, prešli na krizni model rada te uveli operativne i financijske mjere, održavajući kontinuiranu proizvodnju i opskrbu tržišta.

Kako navode u objavi na Zagrebačkoj burzi o utjecaju epidemije Covid-19 na poslovanje, u djelatnosti Istraživanju i proizvodnji nafte i plina proizvodnja je neprekinuta i odvija se po planu, no nagli pad cijena sirove nafte ima značajan utjecaj na profitabilnost poslovanja i novčani tok. Zbog smanjenog generiranja novčanog toka investicijski projekti za iduće razdoblje, kao i profitabilnost postojećih polja te operativni troškovi revidiraju se radi prilagođavanja poslovanja promijenjenom vanjskom okruženju, napominju.

U djelatnosti Rafinerije i marketing, izvješćuje dalje Ina, uvedene mjere na glavnim tržištima rezultirale su značajnim padom potražnje za ključnim skupinama proizvoda, što će negativno utjecati na novčani tok djelatnosti. Takva situacija stvara operativne izazove i stalnu optimizaciju imovine. Sigurna opskrba na svim ključnim tržištima je osigurana te je to glavni prioritet kompanije, ističu.

Vezano uz djelatnost Usluge kupcima i maloprodaja, iz Ine navode da nakon snažnih operativnih i financijskih rezultata u prvom tromjesečju, Grupa svjedoči padu prodaje, prije svega u segmentu goriva, zbog smanjene potrebe za putovanjima i usporavanjem ekonomske aktivnosti. To je rezultiralo nedavnim smanjenjem potražnje između 30 i 50 posto.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ocijenio je u srijedu da je potez Ine koja je, prema pisanju nekih medija, zatražila od dobavljača spuštanje cijena za oko 30 posto, očekivan i da djeluje racionalno, a iz Ine u međuvremenu najavljuju niz mjera usmjerenih zadržavanju financijske stabilnosti.

Uz napomenu da je tu informaciju dobio od novinara, Ćorić je nakon užeg kabineta Vlade rekao je kako treba imati na umu da je Ina kompanija koja kotira na burzi i u suvlasništvu je niza pravnih subjekata i pojedinaca te da menadžment Ine “kroz tu ideju pokušava racionalizirati rashode s obzirom na pad cijena nafte”. Kaže kako mu zahtjev za spuštanjem dobavljačkih cijena “djeluje racionalno”.

INA je preusmjerila aktivnosti kako bi osigurala pouzdanu i sigurnu opskrbu kroz svoju mrežu te kako bi djelatnost zadržala pozitivni novčani tok, navode se u objavi. Kako bi zadržala financijsku stabilnost i osigurali održivost poslovanja na duži rok, Ina najavljuje provedbu niza mjera. Tako će se provesti sveobuhvatan pregled operativnih troškova radi očuvanja novčanog toka, a neka će se planirana kapitalna ulaganja prilagoditi sve do kraja ekonomskog zastoja zbog uvođenja hitnih mjera. Uprava Ine ostaje i dalje posvećena programu INA R&M Novi smjer 2023., kaže se u priopćenju.

Transformacijski program INA R&M Novi smjer 2023. uključuje koncentriranje prerade sirove nafte u Rafineriji nafte Rijeka kao i konverziju Rafinerija nafte Sisak u industrijski centar. Projekt obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijedan je oko 4 milijarde kuna.

“U ovom trenutku, sigurnost naših zaposlenika i kupaca naš je prioritet. Uz pandemiju koronavirusa, suočavamo se i s ekonomskom krizom koju dodatno pojačavaju niske cijene nafte. Kompanija je svoju otpornost pokazala mnogo puta prije, i to će dokazati ponovo. Kako bismo nastavili uspješno ispunjavati svoju ulogu u društvu i zadovoljavati potrebe naših kupaca, uveli smo niz mjera i promjena u poslovanju koje će nam pomoći u prevladavanju ovog teškog razdoblja. Važno je istaknuti da ove mjere imaju za cilj stabilnost kompanije, dok opskrba na tržištu ostaje neprekinuta i provodi se u skladu sa svim potrebnim preventivnim mjerama”, ističe predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon.

You may also like

0 comments