INA razmišlja o izlasku iz projekta bušenja u Jadranu

I Ina, točnije MOL-ov dio uprave Ine, želi odustati od istraživanja nafte i plina na jugu Jadrana, za koji je INA od Vlade dobila koncesiju, neslužbeno doznaje Novi list. MOL, može se čuti od upućenih, zapravo želi odustati od početka, odnosno od trenutka kad mu je koncesija za dva polja dodijeljena u siječnju ove godine, jer joj se uopće nije niti nadao, a kao povod za konačni izlazak je želio iskoristiti nedavno odustajanje konzorcija Marathon Oila i OMV-a zbog pada cijena nafte i neisplativosti novih investicija.Plan su MOL-u, međutim, pokvarili hrvatski članovi uprave Ine, koji su se prije nekoliko dana izjasnili za potpisivanje ugovora o koncesiji s Vladom te sad MOL-ov dio uprave na čelu sa Zoltanom Aldottom razmišlja što i kako dalje, piše Novi list.

Najizgledniji je scenarij da će Aldott sa svojim glasom, zajedno s još dva MOL-ova člana, već ovih dana preglasati hrvatski trojac u upravi te izglasati odluku da se ugovor o koncesiji ne potpisuje, nakon čega i INA izlazi iz posla. To će značiti da u njemu ostaju još samo talijanski ENI u kombinaciji s britanskim Medoilom, i to na samo jednom istraživačkom polju u srednjem Jadranu, od prvotnih deset za koja je dodijeljena koncesija. Marathon Oil i OMV su, podsjetimo, odustali od koncesije za sedam polja duž čitavog Jadrana, Ini su dodijeljena dva polja, a ENI-ju s Medoilom jedno.

Kako se može čuti od upućenih, MOL se, odnosno INA, u travnju prošle godine javila na natječaj za koncesiju na dva najjužnija jadranska bloka, na kojima je posao zbog velikih dubina mora najzahtjevniji. Bili su uvjereni da koncesiju neće dobiti, što bi im dobro došlo u sporu s Vladom oko Ine. U Vladi je ipak zaključeno da Ini treba dodijeliti koncesije, makar tehnički i financijski tako teškom poslu nije dorasla. INA je nacionalna kompanija koja koncesiju treba dobiti, odlučila je Vlada, čime je istovremeno MOL-u izbila iz ruke argument da se kasnije žali kako ih se zbog bitke oko Ine diskriminiralo na natječaju.Neposredno prije negoli se doznalo da je konzorcij Marathona i OMV-a izašao iz posla na Jadranu, upravi Ine, u kojoj sjede tri hrvatska i tri mađarska člana, dana je na glasanje odluka o tome hoće li se ugovor s Vladom potpisati ili neće. Tri su hrvatska člana – Ivan Krešić, Niko Dalić i Davor Mayer glasali za potpisivanje, da bi se neposredno nakon toga doznalo za odlazak američko-austrijskog konzorcija s Jadrana. MOL je u tom trenutku shvatio da ima dobar argument da i INA napusti posao, pogotovo što je od partnerstva s njom odustao i američki Exxon Mobil. Exxon je prvotno, uoči objavljivanja natječaja lani u travnju, bio voljan u konzorciju s ruskim Rosneftom zatražiti vlastitu koncesiju na Jadranu, potpisano je, doznajemo, i pismo namjere tih dviju velikih naftnih kompanija o partnerstvu, no Rosneft je zbog problema u Ukrajini odustao. Exxon je nakon toga još samo preispitivao je li mu isplativo u posao ući tek kao Inin partner-izvođač radova, no na kraju je od svega i sam odustao, ponajviše zbog pada cijene nafte.

Budući da se hrvatski trojac u upravi Ine izjasnio za potpisivanje ugovora s Vladom, a MOL-ov dio uprave to ne želi, MOL razmatra što dalje učiniti, i na koji način prikazati svoj izlazak. Već su prije nekoliko dana, kad je postalo poznato da Marathon i OMV odlaze odgovorili kako su oni “u procesu razmatranja, odnosno analize prijedloga ugovora ponuđenog od strane Agencije za ugljikovodike, kao i novonastalih okolnosti”. I dalje tvrde kako nikakva konačna odluka nije donesena, bilo o izlasku ili ostanku u projektu. ENI i Medoil gas, trenutačne su informacije, u poslu na polju u srednjem Jadranu ostaju, prvenstveno zato što se nalazi u blizini već postojećih plinskih polja na kojima Talijani rade.

You may also like