INA protiv populizma: Čak se i Tifon opskrbljuje iz hrvatskih rafinerija!

MOL ne planira opskrbljivati Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj, a čak se i Tifon, koji je u vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine, odgovoreno je iz te mađarske naftne kompanije. Iz Ine su priopćili i da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena.

“MOL nema takvih planova da opskrbljuje Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj. Čak se i Tifon, koji je u potpunom vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine a ne iz Mađarske i Slovačke”, odgovoreno je Hini na molbu za komentar na ranije izjave saborskog zastupnika Mosta i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića u Saboru.

Panenić je u srijedu poručio kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, pozivajući hrvatsku politiku i struku da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om. “MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju prestanka rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore obje. Prema informacijama koje imam, time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se naš jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Jasno je da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji”, poručio je Panenić nakon stanke u Saboru.

Iz Ine su, pak, u srijedu izvijestili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena te kako se u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak. “Odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena”, izvijestili su iz Ine, napominjući kako je Rafinerija danas započela s pokretanjem procesnih postrojenja za novi blok prerade, koji bi trebao trajati do kraja studenog.

“Sa ciljem unapređenja rezultata i istovremenog smanjenja gubitaka u poslovanju, u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju se moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak. Fokus Ine je na daljnjem unapređenju riječke rafinerije kroz planirano ulaganje u tehnologiju za obradu teških ostataka”, istaknuli su iz Ine.

You may also like

0 comments