Ima prostora za pojeftinjenje goriva u Njemačkoj

Analiza ADAC-a

Godinu dana nakon velikog poskupljenja s početkom rata u Ukrajini, cijene goriva u Njemačkoj su se djelomično normalizirale. Stručnjaci kažu da još ima prostora za smanjenje cijena.

Cijene su, u usporedbi s višegodišnjim prosjekom, i dalje visoke, ali će u narednim mjesecima, očekuje se, obuzdati i inflaciju. Novac koji ljudi ostavljaju na benzinskim crpkama sada se čini kao sitan novac u odnosu na iznose prije godinu dana.

U ožujku prošle godine cijena goriva potukla je sve rekorde. Prema podacima njemačkog auto-moto kluba ADAC, ona je 7. ožujka 2022. prvi put premašila dva eura za benzin super E10 i dizel. Potom je 10. ožujka uslijedio povijesni rekord cijene dizela od 2321 eura. Rekord za E10 bio je 14. ožujka s 2203 eura.

Trenutno su cijene znatno niže. U veljači su i super E10 i dizel u prosjeku koštali 1754 eura. Ako takve cijene ostanu iu ožujku, one će za dizel biti 18 posto niže, a za super 15 posto u odnosu na ožujak prošle godine. Tako značajan pad cijena može se odraziti na stopu inflacije.

ADAC-ov stručnjak za tržište goriva Jürgen Albrecht kaže da se od prošle jeseni uočava postupna normalizacija benzina. To još nije slučaj s dizelom, iako je od sredine veljače jeftiniji od benzina.

“Ali razlika u cijeni između dizela i benzina još uvijek je premala. Tu (kod dizela) ima još više mjesta nego kod benzina”, rekao je Albrecht.

Kod obje vrste goriva vidi mogućnost pojeftinjenja. “Za razliku od nekih razdoblja prošle godine, cijena goriva opet je čvršće vezana uz cijenu nafte”, rekao je Albrecht, dodavši da ne očekuje da će ona snažnije rasti. “Ako zakoni tržišta funkcioniraju i ne dogodi se ništa nepredviđeno, gorivo bi idućih mjeseci moglo dodatno pojeftiniti.”

Unatoč visokim cijenama, Nijemci u 2022. nisu potrošili manje goriva nego prethodnih godina. Najnoviji podaci pokazuju još veću potrošnju benzina nego 2020. i 2021. godine, kada je vladala pandemija, prenosi DPA.

You may also like