Ima napretka u odnosima s Britanijom, ali nema dogovora

Postoji određni napredak u razgovorima između institucija EU-a i Velike Britanije o reformama koje London traži, ali ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije Margiritis Schinas. “Ima napretka u pregovorima na političkoj i tehničkoj razini, ali ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”, rekao je Schinas.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i britanski premijer David Cameron nisu u nedjelju u Londonu uspjeli postići dogovor, stoga su europski i britanski diplomati nastavili u ponedjeljak pregovore o sporazumu koji bi omogućio ostanak Britanije u Europskoj uniji. Britanski premijer David Cameron je u studenom prošle godine objavio četiri glavna područja u kojima traži reforme u EU-u, kako bi mogao svojim biračima preporučiti da glasuju za ostanak u Uniji na referendumu koji se treba održati do kraja 2017.  Referendum bi se mogao održati i puno ranije, a kao najvjerojatniji mogući datum spominju se lipanj.

Europska komisija je predložila da se uvede svojevrsna “kočnica” za imigrante iz drugih zemalja članica u trenutku kada socijalni sustav te zemlje dođe pod preveliki pritisak. Riječ je o mehanizmu koji bi vrijedio za sve zemlje članice, ne samo za Britaniju, a koji bi dopuštao da radnici iz drugih članica nemaju pravo na istu razinu socijalne zaštite kao i domaći radnici u prve četiri godine. Za pokretanje toga mehanizma, zemlja koja to traži morala bi dokazati da je njezin socijalni sustav preopterećen, a odluku o tome donosile bi zemlje članice kvalificiranom većinom. Cameron je taj prijedlog ocijenio “napretkom”, ali nedovoljnim.

Schinas je potvrdio da bi se ta kočnica, po prijedlogu Komisije, mogla koristiti, odmah, ali da s tim prijedlogom još nisu upoznate ostale zemlje članice. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je prošli tjedan da bi danas mogao uputiti čelnicima svih zemalja članica prijedloge na kojima bi se mogao graditi kompromis s Velikom Britanijom. Cilj je postići dogovor do summita 18. i 19. veljače, na kojem će jedna od glavnih tema biti britansko pitanje.

You may also like