Home Hrvatska Ima li ova vlada znatnijih komunikacijskih problema?

Ima li ova vlada znatnijih komunikacijskih problema?

by Energypress.net

Prošlo je prvih mjesec dana od kad je Vlada Tihomira Oreškovića preuzela Banske dvore. Što je u tih mjesec dana učinjeno, je li previše vremena izgubljeno na dogovore oko kadrovskih pitanja i kako će partnerska Vlada dalje funkcionirati U mreži Prvog raspravljali su predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, potpredsjednik SDP-a Gordan Maras (SDP), profesor Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek i član saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Radovan Fuchs.

Ovo je vrijeme uigravanja i još je rano davati ocjene sadašnjoj Vladi, rekao je Nenad Zakošek. Lako je primjetiti da imaju znatnih komunikacijskih problema, naglasio je dodavši da su određeni ministri poslali zabrinjavajuće poruke koje u sebi sadržavaju autoritarne tendencije. Samim odabirom ministara u prvi plan nisu došla reformska stremljenja već ideološka pitanja. Što se tiče novih zakona bolje da se ne donose na brzinu, a prijedlog proračuna će pokazati u kojem smjeru će ići nova Vlada.

Radovan Fuchs smatra da u ocjenama ne treba biti prestrog i da će se tek nakon prvih 100 dana moći reći nešto konkretno. Izrazio je želju da glavni fokus Vlade bude na gospodarskim pitanjima, a nagađanja da bi on mogao biti zamjenik ministra obrazovanja je odbacio.

Svaka je Vlada do sada imala slobodu u prvih 100 dana pa mi nije jasno zašto to ne vrijedi i za ovu, rekao je Darinko Kosor. Kukuriku koaliciji je bilo potrebno šest mjeseci za kadroviranje, a mi ćemo imena svih zamjenika i pomoćnika znati do četvrtka. Premijer Orešković je ozbiljan čovjek koji za razliku od drugih ne troši puno vremena na priču. Umjesto na priču, on je fokusiran na pripremu proračuna, konsolidaciju javnih financija i privlačenje stranih ulaganja. Neprestano radi po 16 sati. Strahove Gordana Marasa i Nenada Zakošeka da bi se u Hrvatskoj mogla dogoditi poljizacija, točnije intervencije od strane Vlade po uzoru na Poljsku, je odbacio rekavši da do sada nisu donijeli ni jedan štetan zakon.

Gordan Maras smatra da su prvi dojmovi o Vladi loši. Premijer se izgubio, a poticanje ideoloških rasprava je u službi unutarstranačkih izbora u HDZ-u tvrdi. Tomislav Karamarko je stvarni premijer koji smjenom ravnatelja HRT-a želi zavladati medijskim prostorom, dodao je.

Related Posts