Igor Tabak: Sustav nam se raspada, koliko će li sve to stajati!?

Gostujući u posebnoj emisiji HRT-a posvećenoj izbjeglicama, vojni analitičar Igor Tabak rekao je da prema mađarskim iskustvima možemo očekivati da će se priljev izbjeglica intenzivirati.

Ako je u prvom danu došlo više od pet tisuća izbjeglica, jako brzo možemo doći do brojke od stotinu tisuća, budući da je samo zbog sirijskog sukoba izbjeglo nekoliko milijuna ljudi, rekao je Tabak. Prema informacijama kojima raspolaže, među izbjeglicama nisu samo Sirijci. Tu su i Somalci, Pakistanci, Afganistanci, i svi se trude, kako im je savjetovano, izgledati kao Sirijci. Trude se biti neprepoznatljivi, nemaju dokumente, kaže Tabak.

Prema njegovim očekivanjima, izbjeglice će dolaziti do daljnjega, tu nije riječ samo o dva, tri dana. Tabak je naglasio kako bi Hrvatska željela biti tranzitna zemlja, međutim, problem nastaje činjenicom da je Slovenija suspendirala schengenski sustav na granici s Mađarskom, a Mađarska najavljuje da će pojačati granicu s Hrvatskom. Tabak je rekao kako Hrvatska ima robnih zaliha za oko 30 do 40 tisuća ljudi, a s obzirom na ovakav priljev, znači da će moći biti pokriveno samo tjedan do deset dana, rekao je Tabak. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je prije današnje sjednice Vlade kako su količine na robnim zalihama dovoljne za sljedećih tjedana i tjedana. Ako vidimo da se troše onda ćemo brzo još nabaviti. Kao što je bilo kod poplava – nije falilo tada, neće ni sada, kazao je.

You may also like