Igor Tabak: Ovaj incident može dovesti do jačeg zaoštravanja

Za mišljenje o jednom od većih vojnih incidenata u posljednje vrijeme, turskom rušenju ruskog vojnog aviona, kolege s Index.hr pitali su analitičara portala Obris: obrana i sigurnost Igora Tabaka.

“S jedne strane situacija je ozbiljna. Trenutno je teško ocijeniti mogući razvoj upravo zato jer u nekakvom najlošijem scenariju ovo može dovesti do općeg zaoštravanja situacije u regiji i šire iako to zapravo nije vjerojatno”, loptu na zemlju spušta Tabak. “Ne treba vaditi stvari iz perspektive. Riječ je ipak o padu samo jednog aviona na području koje je uz samu granicu. Bilo je u startu jasno da su tu rizici veliki. Trenutno je u Siriji takva gužva u zraku i na kopnu s toliko raznih oružanih snaga i drugih službi čitavog niza međunarodnih faktora da ovakva iskrenja uopće nisu čudna niti neočekivano”, dodaje.

On smatra da je još rano za donositi ikakve analize. “Još je jako rano za pokušaj sagledavanja što se zapravo dogodilo. Dosad je jasno da su u javnost izašle dvije kompletnu suprotstavljene priče. Ovo nije pad civilnog aviona, vrlo vjerojatno se puni detalji još dugo neće saznati ako se uopće ikad saznaju. Tu neće bit međunarodnih komisija i velikih istraga a ako i one budu rezultati neće bit javni. Time ovaj današnji incident pada na rubove sfere visoke politike i iznimno ga je teško tumačiti van tog konteksta”, kazao je Tabak za Index.

Prema njegovom mišljenju od popodnevnog NATO sastanka nećemo dobiti ništa više od šturog priopćenja. “NATO savez je za popodne sazvao izvanredni sastanak, ali kakva god da reakcija bude teško da će išta više od toga biti podijeljeno s javnošću”, kazao je.

To je pitanje visoke politike. Odnosi Turske i Ruske federacije su prilično duboki. Obuhvaćaju gospodarstvo, energiju i politiku i cijeli niz drugih područja, ima puno prostora za razne mjere i protumjere i sve te teme još nisu otvorene javno i na ozbiljan način. Još je vrlo rano i ne može se trenutno ocjenjivati pune dosege. Oni mogu ići od toga da se ne dogodi ništa preko toga da se ne dogodi ništa vidljivo za javnost do toga da dođe do teškog zaoštravanja”, konstatirao je ovaj vojni analitičar za Index.

Na pitanje što točno donosi eventualno teško zaoštravanje odnosa, Tabak je rekao kako je dovoljno reći Turska većinu svojih energenata dobavlja iz Ruske federacije. Ipak, naglasio je još jednom, teško je išta predvidjeti jer je još rano donositi ikakve zaključke. Treba pričekati izjave iz Moskve, Ankare i Bruxellesa i vidjeti kako će koja država reagirati.

You may also like

0 comments