Home Energetika Igor Dekanić: Za nisku cijenu nafte kriva je urota SAD-a i Saudije

Igor Dekanić: Za nisku cijenu nafte kriva je urota SAD-a i Saudije

by admin

O sve nižim cijenama nafte na svjetskom tržištu Večernji je list razgovarao s Igorom Dekanićem, profesorom na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.

“Na naftnom tržištu postoji višak ponude i stagnacija potražnje. A do viška ponude dolazi jer se na globalnoj razini vjerojatno odvija geopolitička igra koju je teško dokazati ili će se moći dokazati za 30-ak godina kad se otvore arhive koje su sad tajne. Višak ponude dogodio se na poticaj Saudijske Arabije kao najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja je zadržala iste količine proizvodnje još od prošle jeseni iako cijene padaju”, rekao je Dekanić.

“Ako je Saudijska Arabija u to krenula u dogovoru sa SAD-om, kako bi se padom cijene nafte oslabila Rusija zbog ukrajinske krize, sad iskorištava priliku i s niskim cijenama miče s tržišta buduće konkurente. Svaka takva akcija donosi i velike gubitke za Saudijsku Arabiju jer nije isto prodavati 400 milijuna tona nafte za 100 dolara ili za 50 dolara po barelu, no ona ima financijsku snagu zbog koje si to može priuštiti. No tako niske cijene nafte pogodile su i američke kompanije koje crpe naftu iz nekonvencionalnih izvora pa su one već srezale ulaganja za 200 milijardi dolara. Servisne i bušaće kompanije, pa najveće naftne tvrtke poput Exxona, Totala ili Chevrona, počele su i otpuštati radnike”, rekao je Dekanić.

“U Europi politika smanjene potrošnje energije očito daje rezultate. U EU je ta potrošnja sad manja 12 posto nego prije 10 godina. To je rezultat i tehnološkog razvoja jer automobili troše sve manje goriva, moderni zrakoplovi također, brodovi… Sve je to dovelo do usporene potražnje. No niska cijena nafte mogla bi se negativno odraziti na ulaganja u obnovljive izvore energije kao što se to dogodilo 1986. godine kad je cijena nafte pala i zadržala se na niskim razinama u sljedećih 20 godina”, objašnjava Dekanić.

“Cijena od 40 dolara po barelu granica je ispod koje neće padati jer bi to bila neracionalna cijena. Čim u Europi cijena padne na 50 dolara i u SAD-u na 45 dolara, odmah počinje djelovati zakon ponude i potražnje i oni koji imaju kapacitete krenu s kupnjom nafte i njenim skladištenjem i tako se cijena opet oporavlja. Cijena će se sigurno vratiti iznad 100 dolara, samo je pitanje vremena, hoće li to biti za godinu, dvije ili tri. Naime, u svijetu će se sve više trošiti goriva, proizvodnja automobila raste, kao i tenkova i oklopnih vozila jer stalno će biti ratova, a potrošnja nafte pogotovo će rasti u zemljama u razvoju”, zaključio je Dekanić.

Related Posts