IFO: Njemački izbori mogli bi izazvati nestabilnost

Rezultat netom održanih parlamentarnih izbora mogao bi potpiriti neizvjesnost među poslovnim čelnicima, poručio je glavni ekonomist instituta Ifo u ponedjeljak u kontekstu neočekivanog rujanskog pogoršanja poslovne klime u Njemačkoj.

“Građani su u ovome trenutku još zbunjeni”, kazao je Klaus Wohlrabe, dodajući da će takozvana “jamajćanska” koalicija konzervativaca kancelarke Angele Merkel sa Slobodnim demokratima i Zelenima biti teško izvediva.

S obzirom na teškoće u formiranju nove vlade nije moguće isključiti nove izbore, upozorava on. “Stoga se neizvjesnost zasigurno može i proširiti”.

Dodao je da će njemačko gospodarstvo vjerojatno biti slabije u trećem tromjesečju nego u prva dva, no da će u cjelini 2017. godina biti vrlo dobra.

U danas objavljenom mjesečnom izvješću institut Ifo utvrdio je da je povjerenje njemačkih poslovnih čelnika blago oslabilo u rujnu, zrcaleći neizvjesnost pred parlamentarne izbore. Pozorno praćeni Ifov indeks poslovne klime u rujnu je tako skliznuo za 0,70 indeksnih bodova, na 115,2 boda.

“Kompanije su pokazale manje zadovoljstvo postojećom poslovnom situacijom i izgledima za predstojeće razdoblje nego u anketi provedenoj u kolovozu”, zaključio je predsjednik Ifo instituta Clemens Fuest.

“Unatoč tome, njemačko gospodarstvo ulazi u novo zakonodavno razdoblje sa snažnim vjetrom u leđa”, drži Fuest. Promatrano po sektorima, poslovna klima pogoršana je blago u sektorima proizvodnje i veleprodaje u usporedbi s kolovozom, pokazala je anketa Ifo instituta. Izgledi su pak poboljšani u maloprodaji, a u sektoru graditeljstva povjerenje je dosegnulo nove rekordne razine.

You may also like

0 comments