IFO: Najviše razina poslovne klime u Njemačkoj u dvije godine

Poslovna klima u Njemačkoj značajno je poboljšana u rujnu, izvijestio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo, nakon što je u kolovozu potonula pod pritiskom britanske odluke o izlasku iz Europske unije.

Indeks poslovne klime poskočio je u rujnu na 109,5 bodova, najvišu razinu od svibnja 2014. godine. “Njemačka privreda očekuje zlatnu jesen”, zaključuju u priopćenju analitičari instituta.

Rujanski skok indeksa iznenadio je s obzirom na njegov snažan pad u kolovozu, za dva boda, na revidirana 106,3 boda, što su u institutu popratili ocjenom da je privredu zahvatila “ljetna omara” u kontekstu zabrinutosti anketiranih čelnika oko 7.000 njemačkih poduzeća zbog mogućih posljedica britanske odluke o izlasku iz Europske unije. “Istaknuta vrijednost indeksa Ifo navodi na zaključak da su bojazni vezane za Brexit isparile brzo kao što su se i pojavile”, drži Carsten Brzeski, glavni ekonomist ING Dibe.

Poslovni čelnici bolje ocjenjuju i aktualno stanje u njemačkom gospodarstvu, pa je odgovarajući indeks porastao s nešto manje od 113 na 114,7 bodova. “Kompanije su nesumnjivo optimističnije u pogledu idućih mjeseci. Također su zadovoljnije aktualnim stanjem poslovanja”, zaključuje u danas objavljenom izvješću čelnik Ifoa Clemens Fuest.

You may also like

0 comments