IFO institut predlaže devalvaciju kune

Praktički sve što je prethodna vlada premijera Zorana Milanovića radila u vezi s rješavanjem potrošačkih kredita u švicarskim francima bilo je loše, proizlazi iz analize uglednog njemačkog Ifo instituta, rađene po narudžbi HDZ-a, koju Večernji list nastavlja prezentirati uoči javne objave dokumenta koja se očekuje ovaj tjedan.

“Tu mjeru treba ukinuti”, piše u nalazu Ifo instituta o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju usvojenima u siječnju 2015., kojima je fiksiran tečaj švicarskog franka (Ifo ne govori o kasnijim izmjenama tog zakona usvojenima u rujnu 2015., kojima je uvedena obvezna konverzija, jer je ova analiza dovršena u srpnju 2015.). “Kako ne postoji raspodjela tereta između kreditora i dužnika, ta mjera stvara negativan poriv kućanstvima da se nastave zaduživati ignorirajući tečajni rizik”, dodaje se u analizi.

Iako je dokument završen u srpnju, a u rujnu je uslijedila konverzija o kojoj se Ifo ne izjašnjava, Ifo ostavlja dojam da je skeptičan i prema tome jer u poglavlju o istoj temi upozorava: “Nikakve daljnje državne intervencije i ad-hoc mjere nisu preporučljive jer ozbiljno ometaju pravnu sigurnost i vladavinu prava”.

Taj je stav Ifo instituta sličan stavu koji je europski povjerenik za financijske usluge Jonathan Hill iznio krajem rujna u pismu hrvatskoj Vladi. On je, govoreći o zakonu o konverziji švicaraca, upozorio da potkopavanje pravne sigurnosti ugovora može loše utjecati na povjerenje investitora. Ifo u svojoj analizi na 330 stranica detaljno analizira i što Hrvatska treba učiniti za bolje privlačenje izravnih stranih ulaganja. Iako u prijašnjim poglavljima dokumenta jasno zagovaraju vanjsku devalvaciju, njemački stručnjaci analiziraju i mogućnost unutarnje devalvacije pa zaključuju da bi smanjenje troškova rada u Hrvatskoj za 10 posto privuklo strane investicije i povećalo izvoz do te mjere da bi tijekom 10 godina BDP dodatno narastao za 11,8 posto.

Za isti desetogodišnji rast BDP-a od 11,8 posto bila bi potrebna vanjska devalvacija kune prema euru od 17,19 posto. “Glavni je razlog gospodarske slabosti Hrvatske relativno visok trošak rada, što je zemlju učinilo nekonkurentnom nakon integracije u EU”, kaže dokument Ifo instituta, obrazlažući zašto se trošak rada mora smanjiti, a konkurentnost zemlje povećati upravo devalvacijom.

You may also like

0 comments