IEA: Ubrzan rast obnovljivih izvora zbog solara

Sektor obnovljivih izvora energije raste brže nego što se očekivalo u velikoj mjeri zahvaljujući “novom dobu” u proizvodnji solarne energije i snažnoj kineskoj ekspanziji, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Add content here
“Svjedočimo početku novog doba u segmentu solarnih fotonaponskih sustava”, konstatira u novom izvješću izvršni direktor IEA Fatih Birol.

“Očekujemo da će kapaciteti solarnih fotonaponskih sustava do 2022. rasti snažnije od ostalih obnovljivih tehnologija”, dodao je.

U IEA-i su izračunali da su novi solarni fotonaponski kapaciteti u prošloj godini porasli 50 posto, pri čemu je gotovo polovina tog rasta otpadala na Kinu.

“Prvi su puta novi solarni fotonaponski kapaciteti porasli snažnije od svih ostalih oblika energije, nadmašivši neto rast u segmentu ugljena”, izvijestila je agencija u srijedu.

Potaknuti ekspanzijom solarnog sektora, obnovljivi izvori bilježit će rast i idućih godina, prognoziraju u IEA-i, i do 2022. godine trebali bi porasti 43 posto, navodi se u izvješću.

Do 2022. godine kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora trebali bi se povećati za oko 1.000 gigawatta, što po Birolovim riječima odgovara polovini trenutnih globalnih kapaciteta za proizvodnju energije iz ugljena čija je gradnja trajala 80 godina.

IEA je povisila procjenu rasta sektora obnovljivih izvora, koji po njima uvelike počiva na dodavanju novih solarnih kapaciteta u Kini i Indiji. “Dvije trećine globalne ekspanzije obnovljive energije do 2022. godine otpadat će na tri zemlje – Kinu, Indiju i Sjedinjene Države”, procjenjuju u toj agenciji, dodajući da bi u tom razdoblju ukupni kapaciteti solarne energije iz fotonaponskih sustava trebali premašiti ukupne kapacitete za proizvodnju energije u Indiji i Japanu.

Do 2022. godine čak 30 posto energije trebalo bi se proizvoditi iz obnovljivih izvora, u odnosu na 24 posto njihovog udjela u 2016. godini.

Iako će ugljen zadržati status glavnog izvora za proizvodnju električne energije u 2022. godini, zaostatak obnovljivih izvora u odnosu na taj energent bit će prepolovljen, procjenjuju u IEA-i.

Kina će i ostati lider kada je u pitanju povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, s više od 360 gigawatta novih kapaciteta odnosno čak 40 posto ukupnih svjetskih kapaciteta. “Takav kineski rast obnovljivih izvora najvećim je dijelom rezultat zabrinutosti zbog onečišćenja zraka”, navela je IEA.

Unatoč političkoj nesigurnosti na federalnoj razini, Sjedinjene Države zadržat će drugo mjesto na toj ljestvici, stoji u IEA-inom izvješću.

You may also like

0 comments