IEA: U slijedećih 25 godina veći uzlet zelene energije

Prema posljednjim navodima Međunarodne agencije za energiju (IEA), u narednih 25 godina doprinos obnovljivih izvora energije nastaviti će rasti na globalnoj razini, dok će udio ugljena u proizvodnji električne energije drastično pasti.

Konkretno, tijekom 2040. godine udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije narasti će na 50% u EU, 30% U Kini i Japanu te premašiti 25% u Indiji i SAD-u. Ugljen pak neće premašiti 15% u niti jednoj regiji osim u Aziji. Prema IEA, “postoje nepogrešivi znakovi koji navode na činjenicu da je globalna energetska tranzicija u tijeku, no potrebno je napraviti još puno koraka koji će dovesti do ukidanja dugoročnog trenda rasta emisija CO2”.

Koraci koje treba poduzeti uključuju povećanje energetske učinkovitosti, micanje od ugljena kao izvora energije, povećana ulaganja u obnovljive izvore energije, postupno isključenje fosilnih goriva iz sustava poticaja te smanjenje emisija metana u proizvodnji nafte i plina. Korištenje energije diljem svijeta porasti će za trećinu do 2040. godine. Glavni rast potražnje bilježiti će se u Indiji, Kini, Africi, na Bliskom Istoku te u zemljama jugoistočne Azije. U Europskoj uniji zabilježiti će se kontrakcija od 15%, Japanu 12%, a u SAD-u za 3%.

You may also like