IEA-ino izvješće podiglo cijene nafte prema 55 dolara

 Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 55 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da se višak u opskrbi počeo smanjivati zahvaljujući snažnoj potražnji i smanjenoj proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i ostalih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,74 dolara. U istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 48,70 dolara.

Trgovce je danas zaokupila ocjena IEA-e da se višak u opskrbi međunarodnih tržišta počeo smanjivati.

“Na temelju špekulacija trgovaca iz prethodnih dana formirala su se očekivanja da se višak u opskrbi tržišta počeo smanjivati i da će cijene rasti, iako vrlo skromno”, stoji u mjesečnom izvješću savjetodavne agencije za energetiku Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

“Potražnja i dalje raste snažnije no što se očekivalo, posebno u Europi i u SAD-u”, konstatiraju u IEA-i, povisivši procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini na 1,6 milijuna barela dnevno, s dosada prognoziranih 1,5 milijuna barela dnevno.

Njihova procjena prati onu OPEC-a koji predviđa veću potražnju za svojom naftom u idućoj godini i primjećuje naznake smanjenja viška u opsrkbi međunarodnih tržišta.

Američka je vlada pak snizila procjenu domaće proizvodnje u ovoj i idućoj godini, dijelom i kako bi uračunala razoran utjecaj uragana.

Analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop izdvaja pak činjenicu da IEA-ina procjena o snažnom rastu potražnje uključuje ovu ali ne i iduću godinu.

“Implicitna je poruka američke vlade i IEA-e da će OPEC morati nastaviti smanjivati proizvodnju i upravljati njome cijele iduće godine… ako želi da se OECD-ove zalihe u 2018. godini smanje”, napisao je Schieldrop u bilješci.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 52,08 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like