Home Energetika IEA: Cijena nafte ovisit će o saudijskom pozicioniranju na tržištu

IEA: Cijena nafte ovisit će o saudijskom pozicioniranju na tržištu

by Agencije

Niske cijene nafte, povezane sa saudijskim čuvanjem tržišnog udjela, rezultirat će u konačnici izlaskom s tržišta proizvođača s visokim troškovima, poput onih u SAD-u koji proizvode naftu iz škriljca, te najvećim padom proizvodnje u idućoj godini u gotovo četvrt stoljeća, procijenila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Jeftina energija paralelno privlači potrošače, pa će ove potražnja za naftom porasti najsnažnijim tempom u pet godina, objavila je IEA u redovnom mjesečnom izvješću. Proteklih godinu i pol dana glavni je pokretač tržišta nafte bila sve očiglednija saudijska politika očuvanja tržišnog udjela pred navalom proizvođača nafte iz škriljca koji bi mogli promijeniti globalnu dinamiku smanjenjem američke ovisnosti o uvozu nafte.

Skok cijena nafte u 2013. iznad razine od 100 dolara za barel omogućio je proizvođačima iz škriljca korištenje skupe tehnologije za vađenje donedavno nedostupne nafte i osjetno povećanje ponude u vodećem potrošaču nafte u svijetu. Saudijska Arabija i njezini partneri u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odbijaju pak smanjiti proizvodnju pa su cijene sirove nafte pale s više od 100 dolara za barel krajem 2013. na najnižu razinu u šest godina u prošlom mjesecu. U jednom trenutku su cijene nafte na američkom tržištu pale na ispod 40 dolara za barel.

U IEA-i konstatiraju da je industrija konačno počela smanjivati proizvodnju kako bi utjecala na taj problem. “Vjerojatno će pad cijena nafte, koje su u SAD-u već gotovo prepolovljene, najteže pogoditi baš američku proizvodnju”, procjenjuje IEA u danas objavljenom izvješću. “Nakon što je 2014. porasla za rekordnih 1,7 milijuna barela dnevno, najnoviji bi pad cijena mogao bi zaustaviti taj skok u SAD-u”, dodaje se.

U IEA-i procjenjuju da bi se globalna proizvodnja nafte iduće godine mogla smanjiti za pola milijuna barela dnevno, najviše u 24 godine, s tim da bi četiri petine tog pada otpalo na američke proizvođače. “Čini se da OPEC-ova strategija pod saudijskom dirigentskom palicom, usmjerena na obranu tržišnog udjela bez obzira na cijenu, polučuje željeni rezultat istiskivanja s tržišta skupe, ‘neefikasne’ proizvodnje”, zaključuju u IEA-i.

Donedavno su u agenciji očekivali oporavak američke proizvodnje u idućoj godini a sada procjenjuju da će “cijene u terminskim ugovorima u 2016., sudeći po najnovijem oštrom padu, kliznuti ispod prosječnih troškova koji svim velikim proizvođačima nafte iz škriljca jamče poslovanje s pozitivnom nulom”. Stoga bi se aktualni trend smanjenja aktivnosti bušenja trebao nastaviti i u dobrom dijelu iduće godine, procjenjuju. Pritom niske cijene ne štete samo američkim proizvođačima već i onima u Rusiji i u Sjevernom moru a ugrožavaju i skupe projekte u samim članicama OPEC-a, napominje se u izvješću. Strategija je opasna i za same zemlje-članice OPEC-a, čije su javne financije ozbiljno pogođene oštrim padom u stavci glavnog izvora prihoda.

Tako je čak i Saudijska Arabija prošlog vikenda objavila da će smanjiti javnu potrošnju i izdati više obveznica no što je planirano, s obzirom na prognozirani rekordni proračunski deficit, povezan s padom cijena nafte. Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira da će saudijski proračunski manjak u ovoj godini nabujati na 130 milijardi dolara, s prošlogodišnjih 17,5 milijardi. U IEA-i ujedno očekuju da će pad cijena nafte i postupno poboljšanje prognoza za svjetsko gospodarstvo rezultirati snažnijim rastom potražnje za naftom, posebno onom iz članica OPEC-a. Tako bi po novim procjenama potražnja ove godine trebala rasti najsnažnijim tempom u pet godina, od 1,7 milijuna barela dnevno, i zadržati se iznad trenda iduće godine, uz rast od 1,4 milijuna barela dnevno. Prognoza ukupne potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini povećana je za 200 tisuća barela dnevno, na 94,4 milijuna barela dnevno odnosno 95,8 milijuna barela dnevno.

Related Posts