U organizaciji Zajednice poslovnih savjetnika pri HGK jučer je održan okrugli stol o provedbi Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a govorilo se o dosadašnjem radu i iskustvima i o očekivanim natječajima u 2017. godini.

Pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić istaknuo je da su u okviru programa dodijeljena 473 milijuna eura, a dosad je isplaćeno 85 milijuna eura. „Očekujemo da će ovi rezultati dogodine biti mnogo bolji, a izmjenama operativnog programa krajem sljedeće godine sredstva iz pojedinih područja usmjeravat će se u ona koja imaju kvalitetne programe, primjerice u natječaj kulturna baština“, rekao je Jelić.

Voditelj službe u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Vjekoslav Jukić kazao je da će se sljedeće godine intenzivirati objavljivanje programa iz energetske učinkovitosti osobito za privatni i uslužni sektor, za male, srednje ali i velike tvrtke. „Natječaji su najavljeni još u 2015. godini no najveći je bio problem u vezi financijskih instrumenata“, kazao je Jukić. Optimizma ima i u sektoru gospodarenja otpadom.

”Unatoč preprekama u provedbi projekata od 74 milijuna eura za gospodarenje otpadom će se potrošiti 97% sredstava, no provedba tih programa traje godinama”, kazala je Suada Mustajbegović, voditeljica službe u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), dodajući da su od 105 ugovora 33 ugovora konkretne obnove, a očekuju još stotinjak škola za energetsku obnovu.

Related Posts