IDS i dalje za decentralizaciju Hrvatske

 Boris Miletić, u subotu ponovno izabran za predsjednika Istarskog demokratskog sabora (IDS), na konferenciji za novinare u ponedjeljak iznio je glavne smjernice programa u sljedećem četverogodišnjem mandatu, istaknuvši nastavak rada na rastu i razvoju Istre, uključujući pomoć Uljaniku, intenzivnije nastojanje na decentralizaciji Hrvatske te ustrajavanje u borbi protiv konzervativnih i nazadnih struja koje veličaju nacionalizam, šovinizam i otvoreno se protive usvajanju Istanbulske konvencije.
Kontinuitet upravljanja i rasta i razvoja Istre treba biti jedan od naši primarnih ciljeva jer naš napredak predstavlja dobar putokaz ostatku države, istaknuo je Miletić dodavši kako je u tom smislu neophodna i decentralizacija Hrvatske.

“Ovaj dosadašnji model koji je na snazi u Hrvatskoj, a to je jedan rigidni centralizam, nije donio nikakve rezultate”, rekao je. Stoga u narednom razdoblju IDS će biti još odlučniji i konkretniji u smislu predlaganja određenih zakonskih inicijativa prema Hrvatskom saboru kako bi konačno Hrvatska doživjela pozitivan smjer rasta i razvoja što je, rekao je Miletić, moguće jedino ako se država decentralizira.

“Na proteklim parlamentarnim izborima uspjeli smo nametnuti temu decentralizacije kao nacionalnu temu, jer je to bitno za Hrvatsku. Međutim, danas svjedočimo da sve političke opcije u predizbornoj kampanji koriste termin decentralizacije, no nakon završetka izbora jedino IDS i dalje zastupa teze decentralizacije Hrvatske,” ustvrdio je Miletić.

Istaknuo je presudnu važnost obrazovanja ako Hrvatska želi konkurentno gospodarstvo i ostanak mladih ljudi u zemlji. Govoreći o gospodarskom poglavlju programa IDS-a, Miletić je kazao kako premda Istra svjedoči rastu u turizmu, mora još više razmišljati o malom i srednjem poduzetništvu i ne zanemariti velike sustave.

“Prije godinu dana puno smo energije i napora uložili u spašavanje Cimosa kao vrlo značajnog gospodarskog subjekta izvozno orijentiranog u Istri, danas se suočavamo s izazovima Uljanika. Želim još jednom jasno poručiti stav IDS-a kako je za očuvanje brodogradnje kao djelatnosti, očuvanje najvećeg mogućeg broja radnih mjesta u brodogradnji,” poručio je predsjednik IDS-a dodavši kako u tom smislu uloga regionalne i lokalne samouprave bit će usmjerena svakom mogućem obliku pomoći prema Uljaniku.

IDS će, rekao je, ustrajati u borbi protiv konzervativnih i nazadnih struja koje veličaju nacionalizam, šovinizam i otvoreno se protive usvajanju Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. IDS će biti uvijek protiv “nazadnih političkih opcija koje veličaju nacionalizam, koje ne prihvaćaju različitost i koje su spremne tolerirati fašizaciju društva,” zaključio je Miletić.

You may also like