Home Hrvatska IDS: Hrvatska je u četiri godine postala još centraliziranija zemlja

IDS: Hrvatska je u četiri godine postala još centraliziranija zemlja

by Agencije

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u ponedjeljak u Opatiji, na predstavljanju dijela programa koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku vezanog uz zdravstvo i socijalnu zaštitu, kako je Hrvatska u protekle četiri godine postala još centraliziranija zemlja, a da to predstavlja svojevrstan uteg IDS-u, jer je bio član Vlade.

Izrazio je zadovoljstvo što se bolnica u Puli počela graditi, ali se i upitao je li bilo potrebno za to čekati 15 ili 20 godina, a u tom razdoblju su građani bili zakinuti za kvalitetnu uslugu. Zalažemo se za decentralizacirani sustav, da se novci prikupljeni na lokalnoj razini tu i troše. Tako se može ostvariti kvalitetnija zdravstvena zaštita, rekao je. Ustvrdi je da lokalna razina može u potpunostiprovoditi sustav socijalne skrbi u okolnostima decentralizacije.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić je rekao da područje Istarske i Primorsko-goranske županije jedino ostvaruje više fiskalnih prihoda nego rashoda.  Ono što dobijanom od centralne države je nedovooljno da se građanima pruži ono što zaslužuju, kazao je Vasilić, dodavši da država mora pružati jednak standard svima. No, mi želimo ostvarivati nadstandard u zdravstvenoj zaštiti a to možemo i financirati decentraliziranim sredstvima, dodao je. Vlada lijevog centra, koju jedino možemo podržati, mora imati prostora za temeljito razrađenu decentralizaciju zdravstvenog sustava, kazao je Vasilić.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić je ocijenio da decentralizacija podiže kvalitetu života, navevši da to dokazuju primjeri uspješnih europskih zemalja. Dvije velike stranke ponovno u programima imaju decentralizaciju, ali se postavlja pitanje može li se vjerovati ljudima koji to nude, a uvodili su centralizaciju zemlje, rekao je Švorinić. Ministar turizma Darko Lorencin (IDS) govorio je o značenju zdravstvenog turizma za hrvatsko gospodarstvo, istaknuvši da se na taj način može produljiti turistička sezona te ostvarivati veći dnevni prihod po turistu. Imamo šansu zahvaljujući stručnjacima i reputaciji privatnog sektora u zdravstvu, rekao je.

Related Posts