IDS će podržati koaliciju Hrvtska raste

Čelnik IDS-a Boris Miletić potvrdio je u ponedjeljak na Pantovčaku da i dalje podržava koaliciju Hrvatska raste i Zorana Milanovića kao mandatara Vlade, dok se čelnik stranke Hrid Drago Prgomet te Milan Bandić, predsjednik stranke Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti, o tome nisu htjeli izjasniti.

Miletić je, nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, rekao da će njegova stranka podržati SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste. “Naš stav je bio jasan i prije izbora, mi smo dosljedni i vjerodostojni. Prihvatljiva nam je suradnja s lijevom liberalnom opcijom i pri tome smo i ostali”, kazao je Miletić.

Vezano uz ideju tripartitne vlade smatra da je “teško spojiti i lijevo i desno, ali treba pokušati”. Istaknuo je kako je za državu bitno da se što prije oformiti institucije – od Sabora do Vlade. “Nemamo proračun, imamo tehničku vladu i mislim da treba razgovarati, a u konačnici donijeti odluke, preuzeti odgovornost i nastaviti voditi državu”, rekao je. Ocijenio je da je Most dobio veliko povjerenje građana i da trebapreuzeti odgovornost te dodao da ako su im reforme stvarno cilj, postoje načini da se one i ostvare.

Čelni čovjek stranke Hrid Drago Prgomet je nakon konzultacija nerealnom i utopističkom ocijenio ideju velike koalicije koju bi činili Most, Domoljubna i koalicija Hrvatska raste.”Sigurno znamo da je mogućnost velike koalicije, u kojoj bi bio Most, za nas neralna i utopistička i na nju ne treba gubiti vrijeme”, rekao je Prgomet. Predsjednici je, kaže, prenio stav stranke da se Sabor i Vlada trebaju konstituirati što ranije kako se ne bi došlo u situaciju ustavne krize. Nije htio odgovoriti kome će se Hrid eventualno prikloniti rekavši da će o tome biti odlučeno na skupštini stranke u srijedu. “Odlučit će skupština, s tim da će konačnu odluku s kim će Hrid eventulano stupiti u koaliciju donijeti svi članovi stranke po načelu jedan član jedan glas”, rekao je.

Progomet naglašava da Hrid ne bježi od odgovornosti i preuzimanja vlasti. “I vjerojatno će u tom pravcu biti odluka skupštine, a to znači iza toga slijede razgovori s potencijalnim mandatarima odnosno lijevom ili desnom koalicijom”, dodaje.

Ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinarima nije htio potvrditi kome se priklanja. “Vidim da je svima u interesu, pa i predsjednici, da se ova saga što prije razriješi”, rekao je Bandić ponovivši svoj stav da se “uzda u razum Zorana Milanovića, širinu Tomislava Karamarka i iskustvo Bože Petrova da se dogovore”. “Svaki bedak može doći u situaciju da dobije vlast, ali ju svaki bedak ne može zadržati”, rekao je te na upit novinara odgovorio da je kadroviranje najvažnije. “Papir trpi svašta, treba netko tko će to i provesti”, dodao je. Upitan što misli tko treba biti mandatar, Banadić odgovara da nije u poziciji da ga određuje, no kad bi bio, izabrao bi sebe. Nije se, rekao je, ovih dana čuo s Karamarkom i Milanovićem, dodavši da ni on njih nije zvao te da zove samo svoju suprugu Vesnu i majku.

You may also like

0 comments