IDS će koalirati samo temeljem projekata za razvoj Istre

Predsjedništvo IDS-a u ponedjeljak je jednoglasno potvrdilo da će stranka eventualne koalicije s nekim od vrijednosno bliskih stranaka sklapati isključivo na temelju konkretnog programa, odnosno projekata koji jamče ubrzani razvoj Istre i doprinose podizanju kvalitete života njenih građana.

IDS je priopćio kako je Predsjedništvo na sjednici, održanoj na temu nadolazećih izbora, ovlastilo stranački pregovarački tim (glavni tajnik Giovanni Sponza, predsjednik Savjeta Tulio Demetlika i član Predsjedništva Valter Drandić) za svu komunikaciju sa strankama koje su IDS-u potencijalni partner za izlazak na izbore. Odluku o načinu izlaska na izbore donijet će Savjet IDS-a. Predsjedništvo je kao ključne projekte i mjere decentralizacije, koje će činiti okosnicu stranačkog programa, izdvojilo nastavak izgradnje istarskog Ipsilona, decentralizirani model implementacije EU fondova i stavljanje u funkciju bivše vojne imovine.

U IDS-u ističu kako nastavak izgradnje istarskog Ipsilona znači posao za više od tisuću radnika u trajanju od tri godine. Puni profil Ipsilona, dodaju, osigurat će bolju protočnost prometa, što je posebno važno zbog konkurentnosti turizma jer je Istra pretežito auto destinacija, ali i veću sigurnost na istarskoj glavnoj prometnici. Kao jednu od konkretnih mjera decentralizacije u IDS-u predlažu usvajanje decentraliziranog modela implementacije EU fondova, u kojem bi Ministarstvo za regionalni razvoj imalo ulogu upravljačkog tijela samo na razini državnih programa. Takav decentralizirani sustav, tvrde, vrlo dobro funkcionira, primjerice, u Poljskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije, pa se tako čak 70 posto EU sredstava povlači preko županija. To bi, kažu u IDS-u, značilo više od 2,66 milijardi kuna do 2020. godine za Istarsku županiju, koja je i do sada bila jedna od najuspješnijih u povlačenju EU sredstava.

Stavljanje u funkciju bivše vojne imovine, naglašavaju, može biti značajan generator novih gospodarskih aktivnosti, investicija i otvaranja novih konkurentnih radnih mjesta. Primjera radi, dodaju, stavljanje u funkciju bivših vojnih objekata samo na području Pule omogućilo bi investicije veće od 5 milijardi kuna i otvorilo više od 2.000 radnih mjesta. Na sjednici je dogovoren niz pripremnih aktivnosti povodom izbora, koje će u sljedećem razdoblju koordinirati izborni stožer IDS-a, kojeg čine predsjednik Giovanni Sponza, zamjenik predsjednika Vili Rosanda, članovi Tulio Demetlika, Sandra Ćakić Kuhar i Valter Drandić, te 10 koordinatora po pojedinim Zajednicama podružnica IDS-a, stoji u priopćenj

You may also like