Home Geopolitika Ideja malog Schengena prilično je loša

Ideja malog Schengena prilično je loša

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Avdagić za Direktno [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Ideja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, tzv. ‘mini Schengen’, nailazi na odobravanje gospodarstvenika. Ipak, neki politički analitičari ne vjeruju kako je ta ideja zapravo dobra. Geopolitičar Denis Avdagić ocijenio ju je lošom te istaknuo kako ne vjeruje da će zaživjeti.[/vc_column][/vc_row]

Predsjednik Srbije pokušava ideju o ‘mini Schengenu’ progurati već godinama. Slične ili iste inicijative Vučić predlaže još od 2015. godine, a nešto kasnije mu se u planovima priključio i uskoro bivši povjerenik EU-a za proširenje Johannes Hahn. Vučićeva ideja je da mini-balkanska grupacija nastupa slično Višegradskoj skupini.

Geopolitički stručnjak Denis Avdagić, upitan ima li ta ideja po njemu budućnost, za Direktno kaže:

“Prije svega, mislim da ta ideja neće zaživjeti. Jako je loša, a mislim da će se tome protiviti i Kosovo. Ta ideja nije nova, već se nekoliko puta od strane Srbije pokušala prezentirati, no ona ne donosi u načelu nikakve veće benefite cijeloj toj regiji, nego što bi recimo donijelo to da se pregovara o nekakvom vezivanju s EU, jačanje nekog koncepta koji bi ponudio dodatno rješenje na tragu samog Schengena i drugih ekonomskih programa koje EU ima. Važno je tu regiju otrgnuti od istoka, a ne je zacementirati tu gdje jest, što bi eventualno neka teorija o mini Schengenu zapravo u nekakvom objašnjenju i značila”.

Vučić je izloživši ideju istaknuo kako je važno da “zemlje regije razumiju da imaju koristi od toga te da ljudi razumiju da zemlje koje bi bile uključene istupaju kao blok”, ocijenivši kako će im to donijeti više poštovanja u Europi, no u svoju ideju nije uključio Bosnu i Hercegovinu, niti Crnu Goru.

“Radi se prije svega o dogovorima s liderima tih zemalja. Mislim da je posve jasno da očito nema nekakve želje u Bosni i Hercegovini, a pogotovo u Crnoj Gori da se vezuju uz nekakve ideje koje nisu prioritet naspram Europske unije”, dodao je Avdagić.

Related Posts