Ide li kurikularna reforma dalje?

Uoči sutrašnjeg prosvjeda potpore Cjelovitoj kurikularnoj reformi, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović okupila je utorak, na izvanrednom sastanku na Pantovčaku, ministra obrazovanja Predraga Šustara i voditelja stručne radne skupine Borisa Jokića, koji je nakon sastanka poručio da je “dijalog otvoren”.

Boris Jokić nije htio rekao znači li to da nastavlja rad na reformi obrazovanja, no, kako se neslužbeno doznaje, današnji sastanak ne mijenja ništa vezano uz njegov zahtjev da ga se razriješi iz ekspertne radne skupine. Predsjednica je proteklih dana u otvorenom pismu izrazila svoju podršku Borisu Jokiću i članovima ekspertne radne skupine, te ih pozvala da ne odustaju od reforme kurikuluma, a ministra Predraga Šustara da što prije omogući nastavak pripreme kurikularne reforme i njezinu provedbu.

Jokić je, nakon sastanka na Pantovčaku, ponovio kako je reforma obrazovanja “vrlo važna stvar, jednako važna kao i druge reforme te zaslužuje pažnju i medija i dionika društvenog života”. S obzirom da je Ministarstvo obrazovanja u utorak otvorilo javnu raspravu o 52 dokumenta, koje je predložilo 400-tinjak stručnjaka i praktičara unutar radnih skupina, Jokić je rekao kako su “dokumenti skloni doradi, nisu savršeni”. “Ako treba uključiti i druge ljude i pogledati dokumente, na to smo spremni”, rekao je te ponovno pozvao na odmicanje politikantstva od obrazovanja. “Političke stranke različitih veličina žele iskoristiti ovaj proces. On nije njihov proces, ovo je proces učitelja, nastavnika, fakulteta, teta iz vrtića i drugih. Poručujem svim političkim strankama da ne svojataju ovaj proces, radi se o nacionalnom procesu. Želim reći da struka uvijek treba biti ispred politike, ukoliko to nije tako, ovaj se proces neće moći nastaviti’, ponovio je Jokić.

Predsjednica je pak izjavila da će učiniti sve da otkloni političke utjecaje na proces kurikularne reforme. Roditelje i struku pozvala je da se uključe u javnu raspravu o cjelovitoj reformi koja će voditi računa o potrebama tržišta, kako bi naša djeca bila rame uz rame najuspješnijima i najrazvijenijima. “Nadam se da ćemo u konstruktivnom procesu i dijalogu provesti reformu koja će postaviti hrvatsku školsku djecu u prve, aktivne klupe, kako bi aktivno sudjelovali u razvoju domovine i gospodarstva. Ne da budu u zadnjim, pasivnim klupama, gdje će se skrivati, jer nisu imali vremena niti su im roditelji imali mogućnosti. O svemu tome razgovarat ćemo u okviru javne rasprave. Pozivam sve da se uključe u javnu raspravu, ali imajući u vidu nacionalni interes, a ne partikularne političke interese bilo koje stranke ili bilo koje ideologije”, poručila je predsjednica.

Ministar Šustar u izjavi novinarima najveću pažnju je posvetio sutrašnjim prosvjedima i pozvao “na smirivanje stanja”. ‘Jasna je poruka – cijeli proces moramo vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to su institucije hrvatskog društva. Iskoristimo ovu reformu da ih ojačamo. Pozivam sve, bit će puno razgovora o ovome, imamo puno posla, puno detalja je pred nama, a poruka je vratimo kurikularnu reformu gdje joj je mjesto, a to su hrvatske institucije’, kazao je ministar Šustar.

Nakon sastanka s predsjednicom i ministrom obrazovanja Boris Jokić je  rekao da svoju ostavku neće povući. “Ostajemo kod naše odluke, naši stavovi su jasni, više puta smo ih ponovili. Međutim pomoći ćemo ostalima da se reforma nastavi. Ovom prilikom želim zahvaliti svim građanima na podršci koju nam pružaju te predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja iskreno zagovara ovu reformu. Također molimo sve političke strukture da ne svojataju ovaj proces i na njemu stječu jeftine političke bodove. Ova je reforma za sve građane ove zemlje kako male tako i one velike”, kazao je Jokić.

Na upit jesu li na današnjem sastanku predsjednica i ministar Šustar zatražili povlačenje njegove ostavke, kazao je da nisu. n”Jasan im je naš stav. Predsjednica je već u pismu rekla kako želi da ostanem, no ostajem pri svojoj odluci. S njom i ministrom sam samo dogovorio da ćemo se čuti”, rekao je Jokić

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras izjavio je utorak kako kurikularna reforma ne smije biti rezultat politike, podsjetivši da je Sveučilište u Zagrebu jasno pozdravilo kurikularnu reformu i reklo da se treba nastaviti, ali isto tako je jasno reklo koje sve stvari u toj reformi treba još doraditi.

“Kurikularna reforma je dobro napravljena, ima puno dobrih stvari, a neke stvari koje nisu velike, siguran sam da se mogu napraviti i popraviti, naravno, uz recenziju, kao što smo mi konačno i predložili”, komentirao je Boras događanja vezano za neke prijepore u izradi kurikularne reforme i zahtjeve Ekspertne radne skupine da ih se razriješi.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta odgovarao je na upite novinara nakon sjednice zagrebačke Gradske skupštine u povodu Dana grada Zagreba, na kojoj je dobio Nagradu grada Zagreba.

Na pitanje ima li Ekspertna radna skupina podršku zagrebačkog Sveučilišta, Boras je istaknuo kako je Sveučilište jasno rekla da Ekspertna radna skupina ima kompetencije, ali da su isto tako rekli kako bi, s obzirom na sve okolnosti, bilo dobro da se ona i proširi, i naravno – uvijek ekspertno.

Također je kazao kako to znači da proširenje Ekspertne radne skupine ne smije biti napamet. “Ne smije biti prema našim željama, čak ni željama Sveučilišta, nego da se o tome razmisli i vidi koji su sve ljudi možda nedostajali”. “Dakle, ja nisam rekao ni jednu nikada riječ protiv kurikularne reforme jer smo mi svjesni da je ona potrebna, ali naravno da neke stvari koje nam se čine da bi mogle biti bolje, to smo i rekli. Ali, to je samo konstruktivna kritika. Bez konstruktivne kritike nema nikada napredovanja u društvenom životu, društvenoj zajednici, ni u znanstvenom radu”, istaknuo je rektor Boras.

Na upit što misli o voditelju Ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Borisu Jokiću, rektor Boras je odgovorio da je Jokić očito kompetentan i sposoban. Također je naglasio da “kurikularna reforma ne smije biti rezultat politike”, dodavši kako su to rekli svi na Sveučilištu. “Sveučilište kao takvo djeluje iznad politike, djeluje radi društvene dobrobiti i politika nije onaj dio kroz koji Sveučilište iskazuje svoje potrebe. Ono iskazuje svoje potrebe na temelju potreba cijeloga društva kao cjeline. Mi smo svi, bili lijevi, bili desni, crveni, crni, bilo kakvi – mi smo svi građani Hrvatske koji se međusobno moramo poštovati, pomagati i isto tako živjeti zajedno u državi koja mora biti sve bolja i bolja. To je naš zajednički cilj”, poručio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

You may also like