Ide li Erdogan putem zaoštravanja?

Ranije je glasnogovornik turskog predsjednika izjavio da predsjednik Turske Tayyip Erdoğan pokušava uspostaviti telefonsku vezu s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali Moskva „ne reagira”

Predsjednik Komiteta Državne dume za međunarodna pitanja Aleksej Puškov je na svom Twitteru napisao da turski predsjednik Tayyip Erdoğan ide putem zaoštravanja kada dopušta svom glasnogovorniku da sudi o Rusiji. „Ankara pokušava provocirati kada glasnogovorniku namjenjuje da izgovori teške optužbe. Erdoğan ide putem zaoštravanja situacije. Ne može Erdoğanov glasnogovornik da sudi o Rusiji. Razina njezine ozbiljnosti može se vidjeti po potezima u Siriji, pripajanju Krima i vodećoj ulozi koju igra u UN”, napisao je Puškov na svojem Twitter profilu, a prenosi „Vzgljad”.

Ranije je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio da predsjednik Turske Erdoğan pokušava uspostaviti telefonsku vezu s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali Moskva „ne reagira”. Prema njegovim riječima, Erdoğan je odlučio pozvati Putina nakon što je „Rusija 29. siječnja ponovno narušila zračni prostor Turske”.

„Rusija najprije treba odgovarati za ljude koje je ubila u Siriji. Broj ubijenih u suradnji s režimom (Bašara Asada) u Siriji dostigao je 400 tisuća”, izjavio je turski predsjednik.

Predsjednik Turske Tayyip Erdoğan smatra da potezi Rusije u Siriji imaju okupacijski karakter. On je to izjavio pred novinarima u Senegalu, koji je posjetio nakon svoje latinoameričke turneje. Komentirajući izjavu koju je jučer dao glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov o tome da postoje utemeljene sumnje da Ankara priprema napad na Siriju, turski predsjednik je istaknuo da je „takav pristup Rusije smiješan”. „Rusija najprije treba odgovarati za ljude koje je ubila u Siriji. Broj ubijenih u suradnji s režimom (Bašara Asada) u Siriji dostigao je 400 tisuća. Rusija u Siriji sprovodi okupaciju”, tvrdi Erdoğan, prenosi agencija TASS.

„Asadovo vrijeme u Siriji je već prošlo. ID i druge terorističke organizacije su već podijelile Siriju. Što se tiče Turske, ona je u opasnosti”, smatra Erdoğan. On je podsjetio da Turska i Sirija imaju 911 kilometara granice i da u Tursku sada stiže novi val izbjeglica, piše Russia Beyonde the Headlines.

„Ima li Rusija granicu sa Sirijom? A Iran? Oni kažu da ih je pozvao Asad. Ali ne treba odgovoriti na svaki poziv, jer tako (u Siriji) je Asad onaj koji se bavi državnim terorizmom. I oni koji ga podržavaju dijele sa njim odgovornost za njegova zlodjela”, smatra turski lider.

You may also like

0 comments