ICC želi pokrenuti istragu o ratu Gruzije i Rusije

Tužiteljica međunarodnog kaznenog suda (ICC) Fatou Bensouda želi pokrenuti istragu o kratkom ratu 2008. između Gruzije i Rusije za kontrolu nad Južnom Osetijom, objavio je sud u četvrtak.

Tužiteljica je rekla da će uskoro predati zahtjev za odobrenjem istrage, navodi ICC u priopćenju i podsjeća da je tužiteljica od 2008. vodila predistrage o tom sukobu. Na temelju raspoloživih informacija, Fatou Bensouda je zaključila da postoje utemeljene sumnje da su se u Gruziji dogodili zločini koji su nadležnosti suda, dodao je isti izvor. Rusija i Gruzija su se 5 dana u kolovozu 2008. sukobile u ratu koji je završen ruskom pobjedom, a vodio se za kontrolu Južne Osetije, separastitičkog gruzijskog teritorija kojeg podržava Moskva.

U sukobu je poginulo više stotina ljudi i više od 120.000 je izbjeglo, prema podacima UN-ovog visokog povjereništva za izbjeglice iz kolovoza 2008. “Od kolovoza do kraja listopada 2008. su snage Južne Osetije sustavno tukle, ubijale i zastrašivale osobe gruzijskog podrijetla”, tvrdi ured tužiteljice u izvješću iz 2014. Gruzija optužuje Moskvu za etničko čišćenje, dok Moskva optužuje Gruziju da je ubila 10 pripadnika ruskih plavih kaciga i ranila više od 30 u napadu početkom sukoba.

You may also like