ICC proglasio krivim kongoanskog predsjednika

Kongoanski političar Jean-Pierre Bemba najviše je rangirani politički vođa koji se u ponedjeljak suočio s presudom Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji ga je proglasio krivim za sustavna silovanja i ubojstva u razdoblju od 2002. do 2003. u Srednjoafričkoj Republici.

Donoseći presudu, glavna sutkinja Sylvia Steiner rekla je da Bemba nije uspio nadzirati vojnike iz svojeg Pokreta za oslobođenje Konga (MLC) u divljanju širom susjedne zemlje. Slučaj je značajan kao prvi u kojemu je ICC proglasio visokog dužnosnika izravno odgovornim za zlodjela svojih podčinjenih kao i prvi u kojemu su prvotno u središtu pozornosti seksualna nedjela počinjena u ratu.

Sutkinja je rekla da je Bemba, bivši potpredsjednik Demokratske Republike Konga, morao imati praktičnu i formalnu kontrolu nad svojim vojnicima za vrijeme intervencije u sklopu pomoći ondašnjem predsjedniku Srednjoafričke Republike Ange-Felixom Patasseom. Sutkinja je rekla da on nije uspio disciplinirati vojnike unatoč saznanju da su počinili zlodjela, uključujući i silovanja djevojčica u dobi od 10 godina.

You may also like