ICapital – Prinosi na hrvatske obveznice su u slobodnom padu

Zagreb – U ponedjeljak je zaustavljen pad tečaja EURHRK nakon višednevnog osjetnog jačanja kune koje možemo objasniti pojačanom ponudom eura na međubankarskom tržištu te se ovoga jutra mid EURHRK nalazi na cca. 7,62.
U periodu koji nam predstoji moglo bi doći do slabljenja kune ponajprije zbog pojačane potražnje za eurima koja bi mogla biti generirana najavljenom isplatom dividendi najvećih hrvatskih banaka. Zagrebačka banka isplaćuje dividende sredinom svibnja i to u ukupnom iznosu od 1,051 milijuna kuna, a Privredna banka isplaćuje 513 milijuna kuna sredinom travnja.

Nakon prošlotjednog uspješnog izdanja nove hrvatske euroobveznice sve se glasnije čuju naznake o ponovnom zaduživanju u inozemstvu. Kako je izjavio ministar financija Boris Lalovac, država planira novo izdanje eurobonda kako bi stari dug refinancirala povoljnijim izdanjima. Nakon današnjeg službenog početka QE-a počele su pristizati informacije o skorom izdanju euroobveznica iz rubnih zemalja Europske unije te regije.

Rumunjska priprema izdanje desetogodišnje euroobveznice u ukupnom iznosu od 2 milijarde eura. Bugarska će ovaj mjesec izdati najmanje 1,5 milijardi eura obveznica nakon provedenog roadshow-a. Srbija treba prikupiti prosječno 1,2 milijarde eura godišnje do 2020. za saniranje financijskih potreba. Crna Gora u srijedu završava roadshow za, kako se pretpostavlja, petogodišnji eurobond. Nakon jučerašnjeg započinjanja europskog QE-a prinosi na talijansku i španjolsku desetgodišnju državnu obveznicu pali su na 1,248% i 1,252%, što indicira pad od 61,7bp i 81bp u posljednja tri mjeseca.

Prinosi na hrvatske dolarske eurobondove započeli su rasti kao odgovor na porast prinosa na američku desetgodišnju obveznicu. Primjerice, ask na dolarski eurobond dospijeća 2017. godine (duracije oko 2) sada se nalazi na 107 (prinos 2,83%), dok se ask cijena drugog najkraćeg dolarskog eurobonda (dospijeća 2019. godine i duracije oko 4) sada nalazi na 111,50 (4,01% u terminima prinosa).

Ovoga jutra dolarska 19ica otvorila je na spreadu od 244bp u odnosu na benchmark, što je zapravo najširi spread u posljednja dva tjedna (početkom godine nalazio se na 277,84bp). Pretpostavljamo kako će investitori iskoristiti nastalu korekciju cijene radi produživanja pozicija u ovim eurobondovima.