ICapital: Novi ugovori Dalekovoda već dosegli 86 posto prihoda iz prošle godine

Analiza – Pojačani interes investitora z dionicama Dalekovoda uslijedio je nakon što je kompanija objavila da bi mogla biti izabrana za radove u Norveškoj u visini preko 100 milijuna eura.

Ova vrijednost se tiče dva projekta s norveškim Statnettom. Prvi projekt se odnosi na izgradnju 420 kV dalekovoda Tonstad-Ertsmyra-Kvinesdal te 525 kV dalekovoda Ertsmyra-Vollesfjord po završetku postojećeg 300 kV dalekovoda Feda-Tonstad I. Ponuda Dalekovoda je u ovom slučaju označena kao najpovoljnija prema kriterijima natječaja, a konačna odluka će biti donesena nakon razdoblja od 10 dana. Istovremeno je završena i evaluacija drugog velikog natječaja za istog investitora te je ponuda Dalekovoda proglašena najpovoljnijom, a tiče se izgradnje 420 kV dalekovoda na dionici Namsos-Roan-Storheia. Odluka o početku gradnje će biti donesena 18.6.2015.

Uz manje ugovore u Poljskoj, Kosovu i Norveškoj (ukupne vrijednosti 11m EUR), ukoliko Dalekovod stvarno dobije ove nove poslove time bi vrijednost ugovora već dosegnula 86% ukupnih prihoda od prodaje ostvarenih u 2014. Ukoliko kompanija zadrži razinu marži koju je imala lani, ovi poslovi bi mogli generirati EBITDA od oko 21m HRK (3% marža). Treba ipak imati na umu da su lanjski rezultati bili pod snažnim utjecajem operativnog restrukturiranja i mjera reorganizacije. Osim toga, rezultat iz aktivnosti financiranja (koji je povećan za 201m HRK) je bio glavni razlog zašto je kompanija uopće ostvarila neto dobit (128m HRK).

Treba imati na umu i da se građevinski radovi obično izvode kroz duži period te ukupne vrijednosti ovih ugovora vjerojatno neće biti priznate kao prihod samo ove godine. (Icapital)