Iako je pao Alep, oporba nije spreman za ustupke Asadu

Glavni koordinator sirijske oporbe Riad Hijab u ponedjeljak je izjavio da pad Alepa neće oslabiti odlučnost protivnika predsjednika Bašara al-Asada da ga maknu s vlasti.

“Ako Asad i njegovi saveznici misle da vojni uspjesi u određenim četvrtima Alepa znače da ćemo pristati na ustupke, tada im poručujem da se to neće dogoditi. Nećemo pristati na nikakve ustupke”, kazao je Hijab novinarima nakon susreta s predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Sirijska vojska i njezini saveznici su u “posljednjoj fazi” ponovnog osvajanja Alepa. Hijab, nekadašnji premijer pod Asadom, optužio je Rusiju za dvostruka mjerila, pojasnivši da je uvijek oporbi prigovarala da stalno traži neke preduvjete za mirovne pregovore, dok su u stvarnosti Asadovi protivnici željeli da se međunarodne rezolucije na koje je Moskva pristala u UN-u sprovedu u djelo. “Rusija je glasala za ovu rezoluciju. Zašto je ne provodi? Zašto ne prestane s bombardiranjem? Zašto ne ukloni blokade koje je postavila zajedno s Asadovim režimom, šijitskim milicijama i Iranskom revolucionarnom gardom”, zapitao se Hijab.

“Sirijci umiru od gladi. Želimo stvarnu političku tranziciju (…) koja će omogućiti Siriji da se iz diktature pretvori u demokratsku državu”, dodao je. Sirijski pobunjenici povukli su se u ponedjeljak iz još šest četvrti istočnog dijela Alepa, nekadašnjeg uporišta snaga suprotstavljenih Asadu, priopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava. “Bitka za Alepo privodi se kraju Pitanje je još samo malo, vrlo malo vremena (…) i potom slijedi potpuni slom”, kazao je Rami Abdel Rahman, direktor udruge sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Jedno od predgrađa iz kojeg su se pobunjenici povukli je i Bustan al-Qasr, nekada među najutvrđenijim dijelovima grada. Pobunjenici su se povukli u nekolicinu ostalih četvrti u jugoistočnom Alepu, posebice u Sukkari i Mashad. Nakon skoro četverotjedne ofenzive, sirijska vojska samo što ne preuzme cijeli istočni Alepo koji je u rukama pobunjenika bio od 2012.

You may also like

0 comments