Home Ekonomija Iako je ova vlada po prvi puta postavila realne projekcije BDP-a, iz demagogije se još nismo izvukli

Iako je ova vlada po prvi puta postavila realne projekcije BDP-a, iz demagogije se još nismo izvukli

by admin

Za jučerašnju izjavu Vlade RH kako će nam BDP u ovoj godini rasti 0.5 posto, a u slijedećoj 1 posto, dok se za 2017. godinu projicira 1.5 posto, bilo je mnogo umjereno pozitivnih reakcija. Zbog toga smo za komentar zamolili uglednog ekonomskog analitičara i glavnog tajnika Udruge stranih investitora Antu Babića.

“Ovu najavu Vlade RH treba pozdraviti. Nakon stotinu upozorenja kako su im “očekivanja“ nerealna, konačno su spustili loptu na zemlju i dali projekcije koje su blizu realnosti. Projekcije prihodovne strane su sasvim realne, a prigovora može biti na rashodovnoj strani zato što smo ipak u predizbornoj godini. Zato, vidjet ćemo kako će se taj dio obistiniti”, rekao je Babić.

“Mi od 2008. čekamo dva kvartala za redom koja će biti u plusu s rastom, kako bismo, naposljetku, izašli statistički iz recesije. U ovoj zemlji nema novca od 1998. godine, a od 2002. godine nema niti jedne reforme. Tada smo imali mirovinsku reformu koju smo ubili već 2004. godine. Sve nakon toga je demagogija, pričanje o reformama”, naglasio je Babić.

Zaključio je, “realne projekcije treba pozdraviti, ali one nikako nisu dovoljne, sa priča moramo prijeći na djela”.

Podsjetimo, jučer je Vlada RH objavila predviđanja za kretanje BDP-a. Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2016. – 2018. godine procjenjujeu se da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznositi 0,4 posto, a iduće ubrzati na 1 posto, čime su blago snižene ranije procjene. “Projekcija gospodarskog rasta za 2016. godinu iznosi oko 1 posto, pri čemu će sve komponente BDP-a rasti, izuzev državne potrošnje. Također su projekcije da će doći do smanjenja nezaposlenosti. Shodno tome gospodarskom rastu, projicirani su prihodi državnog proračuna veći za oko 1 posto, a nastavit će se i fiskalna konsolidacija, pogotovo na rashodnoj strani proračuna”, kazao je ministar financija Boris Lalovac.

Dodao je da se očekuje kako će proračunski deficit, prema ESA 2010 metodologiji, u 2016. iznositi 3,9 posto BDP-a, a u 2017. će iznositi 2,7 posto BDP-a. “Usvajanje ovih smjernica postavlja pozitivni okvir za izradu proračuna i novu ekonomsku politiku za iduće razdoblje”, zaključio je Lalovac.

Related Posts