IAEA prekinula istraguprotiv Irana, no raste zabrinutost

Iran je prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kada je u listopadu probno lansirao raketu koja može biti opremljena nuklearnom bojnom glavom, zaključio je tim stručnjaka koji nadgleda sankcije, što je dovelo do trenutnih poziva u američkom Kongresu da se sankcije protiv Teherana pojačaju. Bijela je kuća objavila da ne isključuje dodatne korake protiv Irana zbog testiranja rakete Emad srednjeg dometa.

Panel stručnjaka za Iran pri Vijeću sigurnosti napisao je u tajnom izvješću da je njihova analiza pokazala da raketa može nositi nuklearno oružje. “Na temelju analiza panel zaključuje da lansiranje Emada predstavlja iransko kršenje članka 9. rezolucije 1929 Vijeća sigurnosti UN-a”, navodi panel. Diplomati kažu da testiranje rakete 10. listopada tehnički nije povreda srpanjskog nuklearnog sporazuma Irana i šest svjetskih sila no izvješće UN-a moglo bi staviti američkog predsjednika Baracka Obamu u neugodan položaj.

Iran kaže da bi bilo kakve nove sankcije mogle ugroziti nuklearni sporazum. No ako Washington ne pozove na sankcije zbog lansiranja Emada to bi se moglo smatrati slabošću SAD-a. Diplomati kažu kako je moguće da UN-ovo povjerenstvo za sankcije doda na listu neke Irance i iranska tijela što bi Washington i europske zemlje mogle tražiti. No Rusija i Kina, koje nisu naklonjene sankcijama zbog iranskog raketnog programa, mogle bi blokirati takve poteze.

Panel je zaključio i da iranska lansiranja raketa 2012. i 2013. također predstavljaju povredu UN-ove zabrane testiranja balističkih raketa. Panel nije analizirao iransko testiranje rakete izvedeno prošlog mjeseca. Ranije u utorak UN-ova agencija zadužena za nuklearna pitanja IAEA odlučila je zatvoriti istragu prošlih aktivnosti koje je u razvoju nuklearne energije provodio Iran i odabrala je podržati sporazum između Teherana i velikih sila.

UN-ova agencija zadužena za nuklearna pitanja odlučila je u utorak zatvoriti istragu prošlih aktivnosti koje je u razvoju nuklearne energije provodio Iran i odabrala je podržati sporazum između Teherana i velikih sila. Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prihvatilo je rezoluciju kojom se okončava dugotrajna istraga, ali se dopušta inspektorima da nastave pratiti nuklearni program Islamske Republike Iran.

Ta je odluka simbolična pobjeda Irana, piše agencija Reuters i poziva se na diplomata koji kaže da je odluka donesena konsenzusom. IAEA je u prosincu objavila izvješće u kojem je navela da je Iran do 2003. imao tajni program nuklearnog oružja, ali da takvih aktivnosti nije pronašla nakon 2009.  Međunarodna zajednica nije komentirala to izvješće kojim je IAEA, u dosadašnjih 12 godina istrage, najjasnije pokazala da je Iran pokušavao razviti atomsku bombu iako je to redovito opovrgavao.

Sjedinjene Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Kina dogovorile su s Teheranom u srpnju 2015. sporazum kojim se obvezuju Iranu ukinuti gospodarske sankcije, a Iran se zauzvrat obvezuje ograničiti svoje nuklearne aktivnosti. Međutim, neki ljudi izvan Upravnog odbora IAEA-e smatraju da je puna istraga o tome je li Iran u prošlosti kršio sporazume o neširenju nuklearnog oružja žrtvovana u korist političkog sporazuma između Irana i velikih sila.

You may also like