I u Mađarskoj uskoro Uber ilegalan?

Nakon mjeseci protesta vozača taksija, u Mađarskoj je izglasan zakon koji bi mogao onemogućiti rad Ubera i drugih sličnih usluga.

Prema novom zakonu, mađarsko nacionalno tijelo za regulaciju telekomunikacija može blokirati pristup Internetu “ilegalnim dispečerskim uslugama”, na sličan način kako mogu blokirati pristup ilegalnim stranicama za klađenje, piše Bug. Novim zakonom želi se blokirati pristup ilegalnim taksi uslugama i sličnim dispečerskim uslugama ukoliko su druge preventivne mjere neefikasne. Zakon stupa na snagu za 31 dan, a tvrtka koja prekrši zakon bit će kažnjena i zatim će biti blokiran pristup njihovim internetskim stranicama na godinu dana.

Vozači taksija u Mađarskoj zahtijevali su da se Uber stavi izvan zakona i njegova aplikacija za pametne telefone blokira jer tvrde kako Uberovi vozači krše regulativu koju moraju poštovati druge taksi tvrtke. Predstavnici Ubera izjavili su kako će zatražiti dozvolu za dispečersku uslugu u Mađarskoj, te kako se sada pripremaju administrativno.

UberPOP, aplikacija za pametne mobilne telefone koja povezuje privatne vozače i putnike, izazvala je proteste vozača taksija širom Europe, te je do sada proglašena ilegalnom u Italiji, Španjolskoj i Njemačkoj, dok se žalba još razmatra u Belgiji i Nizozemskoj.

You may also like