I Tele 2 s manjkom dobiti

Tele2 Hrvatska u trećem je tromjesečju ove godine ostvarila 181 milijun kuna prihoda od usluga krajnjim korisnicima ili milijun kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) niža za 16,4 milijuna te je iznosila 43,6 milijuna kuna, izvijestili su iz te tvrtke.

Rezultati Tele2 Hrvatska objavljeni su u Stockholmu u sklopu rezultata matične švedske kompanije Tele2 AB. Napomenuvši da se radi o privremenom izvješću za treći kvartal, iz Tele2 Hrvatska ističu da su na dobit u ovogodišnjem trećem tromjesečju negativno utjecali veći troškovi naknada za radio frekvencijski spektar.  Za prihode od usluga krajnjim korisnicima kažu, pak, da su stabilni u odnosu na lanjsko treće tromjesečje kada su iznosili 182 milijuna kuna.

S druge strane, taj je, treći po snazi operator mobilne telefonije u Hrvatskoj, u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježio znatno više novih korisnika nego u istom kvartalu prošle godine, ili 66.190 naspram 33.034, što su objasnili dobrom turističkom sezonom, pa su treće tromjesečje zaključili i s više od deset tisuća ukupnog broja korisnika ili s njih 885.542. Tromjesečna dobit na razini grupe smanjena zbog ulaganja u Nizozemskoj Švedski telekomunikacijski operater, pak, izvijestio je da mu je na razini grupe dobit u trećem tromjesečju smanjena zbog ulaganja u Nizozemskoj, zbog čega su blago snizili prognozu godišnje dobiti.

U razdoblju od srpnja do rujna dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) kliznula je pet posto, na 1,6 milijardi kruna (169,7 milijuna eura), što u kompaniji objašnjavaju nastavljenim ulaganjima u Nizozemskoj i padom u segmentu fiksne telefonije. EBITDA marža time je kliznula s prošlogodišnjih 26 na 24 posto, pokazuje izvješće.

Neto prihodi povećani su u trećem tromjesečju tri posto, na 6,8 milijardi švedskih kruna, poduprti prihodima od mobilnih podatkovnih usluga i prodaje opreme uoči lansiranja na nizozemskom tržištu, dodaje se.

Tele2 je odlučio već ove godine ponuditi usluge putem nove mreže četvrte generacije na nizozemskom tržištu a zbog pratećih su ulaganja snizili prognozu godišnje EBITDA s dosada prognoziranih 5,8 do šest milijardi kruna na 5,6 do 5,8 milijardi kruna. Objašnjavajući blago sniženu prognozu, nova predsjednica uprave i izvršna direktorica kompanije Allison Kirkby, koja je početkom rujna zamijenila na toj poziciji Matsa Granryda, najavljuje za četvrto tromjesečje ulaganja od 100 do 200 milijuna kruna u lansiranje usluga vezanih za mrežu četvrte generacije u Nizozemskoj. Podsjeća i da u iduće tri godine planiraju godišnje uštediti milijardu kruna u sklopu najavljenog programa smanjenja troškova Challenger.

You may also like