I Slovenija uvodi sigurnosne provjere radi izbjeglica

U slučaju da izbjeglice dođu do njenih granica, Slovenija će ih sigurnosno provjeravati, navode u srijedu slovenski mediji, ali i izražavaju sumnju da je država spremna za njihov prihvat ako bi je zahvatio veći migrantski val poput onog koji je zahvatio Srbiju i Mađarsku. Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je u parlamentu da je u kontaktu s kolegama u regiji i da se posebno prate sigurnosni rizici koji se pritom pojavljuju.

Slovenska vlada prihvatila je tzv. “kontingentni plan” o prihvatu izbjeglica, ali oporba tvrdi da on nije realan jer predviđa mogućnost dolaska samo nekoliko stotina izbjeglica i njihovo zbrinjavanje u prihvatnim centrima, ali ne i dolazak većeg broja i način kako bi se s njima postupalo. Plan predviđa da bi se izbjeglice koji zatraže azil tretiralo u skladu sa zakonom o međunarodnoj zaštiti. Ostali bi ušli u postupak vraćanja u matične države, pri čemu bi najprije bili vraćeni u državu iz koje su ušli u Sloveniju.

Status azilanta ne bi mogli tražiti oni kod kojih je provjerom utvrđeno da su počinitelji težih kaznenih djela. Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks je u razgovoru za ljubljansko “Delo” od srijede jako kritizirao EU i njenu imigracijsku i azilsku politiku, založivši se za donošenje strateških planova na tom području i veće rasterećenje država koje su u Europi primile najveći broj izbjeglica iz sadašnjeg vala, posebno Njemačke i Mađarske.

Što se tiče država na području zapadnog Balkana u kojima je sada velik dio izbjeglica, on je ustvrdio da pomoć EU-a do sada nije bila adekvatna u financijskom pogledu, te da bi im EU morala pomoći da razviju regulativu koja se odnosi na azil, te da prihvate i smjeste izbjeglice “u skladu s europskim standardima”. “Zaštita izbjeglica je zakonska i moralna obveza. To nije laka, ali nije ni nemoguća zadaća. Moramo napraviti više za one koji bježe pred konfliktima i progonima. Bude li dovoljno političke volje, Europa može ostati vjerna svojim vrednotama”, naveo je za “Delo” povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks.

Stotinjak izbjeglica prosvjedovalo je u srijedu ujutro ispred željezničkog kolodvora u Budimpešti dok je policija sprečavala njih oko 2000 da se popnu u vlakove za Austriju i Njemačku. Između 100 i 150 prosvjednika tražilo je da im se dopusti da otputuju u Njemačku. Oko 600 muškaraca, žena i djece podrijetlom većinom iz Sirije, Iraka ili Afganistana, okupilo se ispred kolodvora Keleti, neki sjedeći na tlu, a oko 1200 ih se okupilo unutar kolodvora u “tranzitnoj zoni”. U utorak su vlasti evakuirale kolodvor Keleti nakon što se oko 500 migranata pokušalo popeti na posljednji vlak za Beč. Kolodvor je ponovno otvoren ali je zabranjen pristup izbjeglicama.

You may also like