I SAD ukida sankcije Bjelorusiji

Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da ukidaju neke sankcije Bjelorusiji kao znak priznanja za oslobađanje političkih zatvorenika. “U koordinaciji s Europskom unijom, Sjedinjene Države ublažile su sankcije protiv devet bjeloruskih tvrtki s obzirom na pozitivan potez bjeloruske vlade koja je 22. kolovoza oslobodila šest političkih zatvorenika”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

On je pozvao bjelorusku vladu na daljnje poteze kojima bi dodatno poboljšala stanje u smislu ljudskih prava i demokracije. Europska unija objavila je ranije da će u subotu suspendirati sankcije Bjelorusiji na četiri mjeseca, uključujući i one uvedene protiv autoritarnog bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka, ispunjavajući na taj način obećanje po kojemu će nagraditi ono što se doživljava kao otvaranje te zemlje prema Europi, kazali su diplomati EU-a.

Iako je Europska unija kao jedan od razloga za ukidanje sankcija navela i održavanje predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, Washington je njima “razočaran” jer im je nedostajalo “slobode i jednakopravnosti”, te kao razlog za ukidanje dijela sankcija navodi samo oslobađanje političkih zatvorenika.

You may also like

0 comments