I. Koprić: Mostove mjere o javnoj upravi su populističke

Prijedlog Mosta za javnu upravu niti ukazuje na pravi problem niti nudi pravo rješenje koje može unijeti kvalitetnu promjenu u lokalnu samoupravu. Riječ je, tvrdi, o populističkoj mjeri, koja je tek neka vrsta igre u pregovaračkom procesu između Mosta i HDZ-a, kaže za Jutarnji list prof.dr. Ivan Koprić, autor niza knjiga i tekstova o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i predstojnik Katedre za upravno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Dodaje  nekoliko argumenta kojima to potkrepljuje.

Lokalne će vlasti, tvrdi, predloženu mjeru lako izigrati po modelu koji je i dosad bio na djelu. I sada jedinice lokalne samouprave, podsjeća, imaju zakonsko ograničenje prema kojem na plaće zaposlenih ne smiju trošiti više do 20 posto prihoda lokalne jedince. No, to ograničenje izbjegavaju na način da ljude koji zapravo obavljaju poslove iz djelokruga lokalne samouprave zapošljavaju u tvrtkama u vlasništvu lokalne samouprave. Izmjena koju Most predlaže, smatra on, samo će pojačati ovakvu praksu.

Ističe kako njegova najnovija kalkulacija pokazuje da je u javnoj upravi zaposleno oko 300.000 ljudi, od čega tek relativno mali broj otpada na zaposlene u jedinicama lokalne samouprave – samo jedna šestina.

U njima, prema njegovu izračunu, radi 14.000 službenika, a pridodaju li im se i lokalni dužnosnici, ukupan broj zaposlenih u jedinicama lokalne i regionalne samouprave iznosi 25.000. U taj broj, pojašnjava, ne spadaju trgovačka društva u vlasništvu lokalnih jedinica.

Hrvatskoj prema Kopriću treba temeljita decentralizacija države, a to podrazumijeva teritorijalne i funkcionalne pa ona i financijske promjene u funkcioniranju toga aparata od 300.000 zaposlenih, a nipošto pojedinačne mjere poput one koju predlaže Most, piše Jutarnji list.

Uz to način na koji Most želi promijeniti navedeni zakon, ističe Koprić, suprotan je Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi koju je Hrvatska ratificirala pa je dužna i poštivati. Prema Povelji, propisi koji se tiču funkcioniranja lokalne samouprave ne mogu se donositi bez konzultacija s onima kojih se oni izravno tiču, dakle predstavnika jedinica lokalne samouprave.

 

You may also like

0 comments